Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

Rólunk mondták

„Imádom! Akárhol vagyok, előveszem és olvashatom! Nem kell a könyvet cipelni! bármikor kicserélhetem, ha elolvastam a könyvet! Elfér a táskámban. Elég havonta tölteni!

S. Mihályné, Koobe vásárló

„Egy hónapja van nekem egy ilyen. Egyszerűen imádom, azonban csak nagyon keveset tudom használni, mert alig tudom a gyerekem kezéből kicsavarni. Amióta megvan, számítógép és TV helyett olvas. Már ezért is megérte!”

executor1

„Nagyszerű, hogy nem kell cipelnem egyetemi jegyzeteimet mégis minden kéznél van.”

Tóth Zoltán, egyetemi hallgató

„Én áprilisban vettem, sokat használtam, és 1,5 hónap után kellett először töltenem. Nagyon jó kis kütyü, már meg se lennék nélküle. Néha úgy belemerültem az olvasásba, hogy elfelejtettem, hogy nem könyvben olvasok, és lapozni akartam a könyv lapját...:D :D :D”

Szabbree, Koobe vásárló

Prohardver e-könyv olvasó teszt

2010. 03. 17. 19:44


Lassan hatszáz éve már annak, hogy Johannes Gutenberg találmányaival széles körben elérhetővé tette a nyomtatott könyveket. Nem ő találta fel a könyvnyomtatást - azt már évszázadokkal előtte kifundálták a kínaiak -, de neki sikerült elsőként megvalósítani a viszonylag olcsó tömegtermelést.

Az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban adunk hírt az újfajta, elektronikus könyvek – pontosabban könyvolvasók – megjelenéséről. Mert elektronikus könyvek – valamilyen szöveges formátumban – már régóta léteznek. Valójában az olvasók sem újak. Az első, kísérleti modellekről már több mint egy évtizede hallhattunk, a legismertebb Amazon Kindle pedig múlt novemberben ünnepelte második születésnapját. A világ legtöbb részén viszont azért mostanában kezd terjedni az e-book olvasó, mert végre sikerült csökkenteni az árát.

Tesztlaborunkban egyszerre három járt belőlük, a negyedikkel pedig a Mobilaréna hasábjain találkozhatott az olvasó. A Koobe két elektronikus könyvolvasója jegyzetfüzetet imitáló bőrtokban érkezett hozzánk. A kisebb, Koobe Junior világos, a nagyobb, Koobe Classic sötét borítást kapott. Mindkettő elegáns, mágneses pánttal záródik, jobb oldalukra telepítették az olvasót, balra üres felületet kapunk. Talán ide jól jött volna egy zseb apróbb papíroknak, esetleg memóriakártyának.

Koobe Classic és JuniorKoobe Classic és Junior

Kicsit a nyolcvanas évek végére jellemző menedzserkalkulátorra vagy tudományos számológépre hasonlít a két Koobe olvasó. Sötét felületük matt, gombjaik gumírozottak. A Classic kijelzője hat, a Junioré öt hüvelykes, de mindkettő felbontása 600x800 pixel, ami 176 dpi, illetve 200 dpi-s felbontást jelent. Hasonló szintet képviselnek az egyszerű tintasugaras nyomtatók, ha átlagos irodapapírra nyomtatunk velük. Az e-bookok e-ink, vagyis elektronikus tintás kijelzőt használnak, melynek működését mindjárt bemutatjuk. Alatta tíz számozott gombot és egy kör alakú kettőst találtunk. Két, lapozáshoz való billentyűt telepítettek az olvasó bal szélére.

További kezelőszerveket és csatlakozókat találunk a készülékek élein. Alul, a bal sarokban mindkettőn csukló- vagy nyakpánthoz való bújtatónyílás van, a Junior másik alsó sarkába hagyományos, 3,5 mm-es fülhallgató csatlakozót tettek. A Classic ilyen kimenete egy mini USB társaságában kicsi fedél alatt bújik meg. A jobb peremre mindkét olvasónál újabb adag lapozógombot telepítettek. A Classicnál két krómhatású billentyűt, a Juniornál egy fel-le billenthető kereket használtak. Mindkettőn felülte került a ki-bekapcsoló, a Junioron itt található a mini USB csatlakozó és egy-egy SD kártyákat fogadó nyílást is megfigyelhetünk. Az USB mellett ilyen módszerrel juttathatunk könyvet – és mást is – az olvasókra. A fejlettebb modellek Wi-Fi modult is kaptak, így online könyvesboltokra csatlakozhatnak.

MéretekMéretek

Bár az elektronikus tintás kijelzőnek köszönhetően az e-book olvasók bámulatosan sokáig bírják egyetlen töltéssel, idővel jól jöhet, hogy a Koobe-k akkumulátora cserélhető. Mögötte egy SIM kártya helye látható. Ez nem telefonáláshoz vagy 3G modemhez való, hanem a digitálisan jogvédett, PDF formátumú könyvek olvasásához szükséges kódot tartalmazza. A Classic verziónak ugyanilyen akkumulátora és kártyahelye van. . . . Sokkal egyszerűbb menürendszere volt a Koobe olvasóknak. Itt alapból a gép könyvtárrendszeréből láttunk egyszerre nyolc tételt. Ezekből az 1-8 gombokkal választhattunk, a 9 és 0 vagy a lapozók pedig váltottak a következő nyolc elemre. Itt-ott már az irivernél is képernyőre bökhetnékünk volt, ez a késztetés a Koobe-knál tovább erősödött. Valahogy az érintve vezérlés sokkal természetesebbnek tűnt, szerintünk ez lesz az e-könyv-olvasók következő lényeges fejlesztése. . . . Felmerül a kérdés, tényleg megéri a XXI. század elején óriási pénzeket fektetni az olvasásba? Minden bizonnyal, hiszen olyan óriási könyvárusítók mozdulnak ebbe az irányba, mint például az Amazon.com, de rövidesen idehaza is beindul egy hasonló szolgáltatás, nagy online és offline könyvesboltok támogatásával. Érdekes adat, hogy a hazai könyvpiac forgalma éves szinten 60 milliárd forint környékén mozog, ami tetemes összeg. Elképzelhetőnek tartunk egy, a mobiltelefonokéhoz hasonló terjesztési módot. Amikor a vásárló előfizetés keretén belül, olcsón megkapja az olvasót, aminek az árát beleépítik a digitális könyvek és a sajtó költségeibe. Talán egyszer majd állami támogatással kap az elemis kisdiák egy e-book olvasót, amit aztán egész iskolás pályafutása alatt használhat könyvként, esetleg füzetként is (e-palatábla).

Gutenbergéhez hasonló történet kerekedhet az elektronikus könyv körül. Nem az lesz a sikeres, aki kitalálta, hanem az, aki tömegtermékké tudja majd tenni. Ugyanis egyelőre magas ára miatt még nem az. Nekünk ettől a részlettől eltekintve tetszettek az e-könyv olvasók és az e-tintás kijelző.

TetszettTetszett

Olvassa el a teljes cikket a Prohardver oldalán]]