Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

ePaper, eInk

2008. 11. 06. 15:56

Az ebook olvasók legújabb generációja, mint a Koobe, az elektronikus papír, azaz ePaper technológián alapulnak, mely elektronikus tinta, angolul eInk segítségével szöveget, és képet tudnak megjeleníteni.

Különböző eljárású elektronikus papír megoldások vannak. A jelenlegi papírok vékony rétegű szintetikus vezető anyag. A rétegek milliónyi kapszulát tartalmaznak, melyben lebegő fekete és fehér pigment cseppecskék vannak. Ezek a cseppecskék reagálnak az elektronikus töltésre. Feszültség alatt a kapszulák feketére, vagy fehérre változnak és olyan hatást keltenek mint a tinta a papíron. A feszültség változtatásával szürkét lehet előállítani.

eInk kapszulák közelrőleInk kapszulák közelről

Az ePaper nagy előnye, hogy a kapszulák állapota nem változik addig, amíg nem éri őket elektronikus behatás. Vagyis a szöveg vagy kép az elektronikus papíron marad, még akkor is, ha az olvasót kikapcsolták. Ezért a KooBe olvasóval több ezer oldalt lehet olvasni egyszeri töltéssel!

Másik nagy előnye az, hogy nincs szükség háttérvilágításra ahhoz, hogy képet nézzünk vagy szöveget olvassunk. Olyan, mint egy normális papíralapú könyv. Szükséges külső fényforrás ahhoz, hogy olvasni lehessen. Ez eredményezi azt, hogy sokkal kevesebb energiára van szüksége, mint például egy PC monitornak. Plusz, mivel a Koobe a tükröződés-mentes kijelzővel van ellátva, ezért a tűző napon is tökéletesen lehet olvasni más elektronikus kijelzőkkel szemben.

Az elektronikus papírt a Xerox fejlesztette ki a 70-es években. A 90-es években Joseph Jacobson fejlesztette ki az elektromosság hatására feketére, vagy fehérre változó cseppek technológiájának alapelvét. Kifejlesztette a mikrokapszulákat, amelyben elektronikusan töltött, fehér elemekben oldott fekete olaj volt. 1997-ben Jacobson megalapította eInk cégét a technológia kereskedelmi célú kifejlesztésére. Később fejlesztették ki a fekete, fehér buborékon alapuló technológiát.

A fejlesztéssel párhuzamosan megjelentek az első elektronikus könyvolvasók. Az első generációjuk LCD kijelzővel rendelkezett és ezért nem volt megfelelő hosszútávú olvasásra. Emellett a PDA készülékek hatalmas konkurenciái voltak.

A elektronikus papír tökéletes megoldás azoknak, akik sokat olvasnak képernyőn. Emellett nagy elvárások vannak vele szemben olyan területeken, ahol a nyomtatott termékeket kell felváltani, mint például újságok, könyvek, iskolai tankönyvek, használati utasítások. KooBe előnye az, hogy nagyon könnyű, kézreeső, nagy tároló kapacitással rendelkezik, illetve gyorsan és könnyen megtanulható a használata.

A legújabb fejlesztés a KooBe-ban megtalálható Vizplex eInk eljárás, melynek köszönhetően még erőssebb kontraszt és még gyorsabb lapozási sebesség érhető el.

A jövő technológiája a rugalmas ePaper, mely a KooBe elkövetkezendő generációját jellemzi. Ez egy olyan kijelző, mely egy relatíve kis készüléket hajtogatható kijelzővel tud naggyá varázsolni.

Vizplex működési elveVizplex működési elve

Kapcsolódó anyagok