Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

Rólunk mondták

„Imádom! Akárhol vagyok, előveszem és olvashatom! Nem kell a könyvet cipelni! bármikor kicserélhetem, ha elolvastam a könyvet! Elfér a táskámban. Elég havonta tölteni!

S. Mihályné, Koobe vásárló

„Egy hónapja van nekem egy ilyen. Egyszerűen imádom, azonban csak nagyon keveset tudom használni, mert alig tudom a gyerekem kezéből kicsavarni. Amióta megvan, számítógép és TV helyett olvas. Már ezért is megérte!”

executor1

„Nagyszerű, hogy nem kell cipelnem egyetemi jegyzeteimet mégis minden kéznél van.”

Tóth Zoltán, egyetemi hallgató

„Én áprilisban vettem, sokat használtam, és 1,5 hónap után kellett először töltenem. Nagyon jó kis kütyü, már meg se lennék nélküle. Néha úgy belemerültem az olvasásba, hogy elfelejtettem, hogy nem könyvben olvasok, és lapozni akartam a könyv lapját...:D :D :D”

Szabbree, Koobe vásárló

Népszabadság riport

2009. 08. 17. 12:51


Fülöp Hajnalka| NOL| 2009. augusztus 16.

Nagy robbanás helyett esetleg lassú terjedés.

A teljesség kedvéért: Évek óta működik a Mercator Stúdió www.akonyv.hu webhelyen elérhető honlapja, ahonnan már ezernél több olcsó elektronikus szakkönyv és szépirodalmi kötet szerezhető be, illetve nagyrészt ingyenesen tölthető le számtalan klasszikus kötet. A kötetek hiánypótlóak, máshol nem beszerezhetők, ugyanakkor a hasonló papíros kiadványok árának töredékéért kaphatók. A könyvekből több mint 500 kötet megvásárolható már a www.mobipocket.com (Amazon leány) és viszonteladói hálózatában is.

Több, mint ezer darabot adtak el a tavaly indult forgalmazás megkezdése óta az első és eddig egyetlen magyar nyelvű támogatással bíró elektronikus könyvolvasóból, a kínai gyártmányú Koobeból. (A kínai Tianjin Jinke Electronics cég Hanlin eReader V3 modelljéből) tudtuk meg Barta Gábortól, a készülék forgalmazásával foglalkozó IFS Hungary Kft. ügyvezető igazgatójától. Az e-readerek előnye, hogy nem fárasztják a szemet, egy készüléken több ezernyi könyv tárolható, könnyen hordozható, nem terheli nyomdai és logisztikai szennyezés a környezetet, lehet a betűket, ábrákat nagyítani, és kis helyen elférnek. Van, aki több készüléket is vásárol a közel nyolcvanezer forintos ár ellenére. A vevők körében nem végeztek még felmérést, az ügyvezető kérdésemre elmondta: valamivel több férfi vásárlójuk van, és lakóhely szerint egyenletesen oszlik el Magyarország területén az ezernyi vevőjük.

Koobe kézbenKoobe kézben

A cég foglalkozik a termék promóciójával, az országos viszonteladói és szervizhálózattal is. Szerencsére ez utóbbira nemigen van szükség, hisz a készülék egyszerűen és megbízhatóan működik. Ehhez csak tájékoztatásul egyetlen adat: a készülék akkumulátorának és az alacsony fogyasztást jelentő technológiának köszönhetően közel 8000 (!) oldalt lehet egy feltöltéssel elolvasni. Vagyis átlagos olvasási szokások mellett akár egy teljes hónapig, napi használat mellett sem merül le a készülék. Az egyszerű technológiának köszönhetően pedig meghibásodás is ritka.

A nagy portálokon található olvasógépforgalmazók egyéb készülékei (Kindle, Sony) csak az interneten rendelhetők, áruk nagyjából megegyezik a Koobe listaárával, de azokhoz nincs magyar nyelvű támogatás és szervizhálózat sem hazánkban. Forgalmukról nincs adat, de minimális lehet az eladott készülékek száma. Egyelőre. Persze, elektronikus könyvet lehet olvasni laptopon, asztali számítógépen, mobilabbak pedig okostelefonjukon, vagy PDA-jukon is beletemetkezhetnek a irodalomba. De ez szemfárasztó, energiapazarló és nehézkes megoldás ahhoz képest, amit az olvasógépek kínálnak – mondják az elektronikus könyvek barátai blogjaikban, fórumaikon (ekonyvolvaso.blog.hu, konyves.blog.hu).

Az OSZK Digitális Gyűjtemény Osztályának vezetője, Moldován István az elektronikus dokumentumok kínálatról szólva elmondta: a nagy nemzetközi ebook áruházak jellemzően kevés magyar nyelvű digitális könyvet tartanak, míg hazánkban egyelőre gyerekcipőben jár az e-bookkiadás. Előrébb járnak azonban a virtuális könyvtárak: a Magyar Elektronikus Könyvtár mintegy 7000 címet, a Digitális Irodalmi Akadémia tavaly őszi adata szerint több, mint 1300, az eredetihez képest javított kiadású kötetet tartalmazott. A Hallgatói Információs Központ mintegy 140 dokumentumot kínál.

Idén január vége óta működik a Typotex Kiadó újítása, az interkonyv.hu címen elérhető honlap. Itt jogtiszta módon lehet szakkönyveket, akár fejezetenként (oldalanként kb. 34 forintért) is letölteni, miután a kereső és a fülszöveg alapján meggyőződtünk, hogy ez a téma szükséges számunkra, egy feladat megoldásához, ismeret megszerzéséhez – mondta el lapunknak Votisky Zsuzsa, a kiadó vezetője.

A közelgő tanévkezdés apropóján kérdeztük meg Tarnavölgyi Gábort, az interaktív oktatástechnika portál főszerkesztőjét az ereaderek és ebookok szerepéről: "Meggyőződésem, hogy éveken belül ez az eszköz szerves része lehet a közoktatásnak is. Maga az eszköz szédületesen, naprólnapra fejlődik (színes, érintőképernyős, hajlékony, nagyméretű, egyre gyorsabb frissítési idő – tehát mozgókép is jöhet, vezeték nélküli netkapcsolat). A lényeg, hogy nem rontja a szemet, valódi olvasási élményt nyújt. A digitális iskolatáska tehát, ami majd ereaderrel lesz felszerelve, már sosem lesz nehéz…"

IOT

Olvassa el a Népszabadság cikkét a NOL.HU-n eredetiben