Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

Segítség a vásárláshoz.

Termék információk

- Információk az ePaper,
eINK megjelenítő technológiáról.

- Cikkek, tesztek, videók, vélemények.
- Videó riportok, média megjelenések.

KINEK AJÁNLJUK KÉSZÜLÉKEINKET ?

- Csak digitális formátumban van meg jópár könyve ?
- Kényelmetlen a számítógépen olvasni az elektronikus könyveit ?
- Fárasztja a szemét olvasás, internetezés közben a monitor fénye ?
- Hamar lemerül a Notebook,PDA vagy egyéb multimédiás megjelenítője?
- Készülékei nem támogatják a magyar ékezeteket, vagy sose nyújtotta azt az élményt, amit egy igazi könyv olvasásakor érez az ember?

Ha bármelyik kérdésre igent tudna felelni akkor megtalálta a megoldást:

  • Bárhová magával viheti mert a készülék nem sokkal nehezebb, mint egy mobiltelefon vagy PDA.
  • Készenléti ideje nem órában mérhető hanem több ezer lapozásban illetve hónapokban.
  • A nagyfelbontású kijelző képe akár egy könyvlapja, háttérvilágítástól és a vibrálástól mentes köszönhetően az E-tinta vagy E-papír néven ismert új technologiának.
  • Belső memóriájában vagy az SD kártyáján több ezer E-könyvet tárolhat, illetve kategóriákba rendezhet.

A Geeks.hu kipróbálta a Koobe ONYX Boox A62s Evolution e-bookot

2013. 04. 10. 18:47

Nyilván egyetlen cég sem szereti, ha termékeit a piac legnépszerűbb modelljével hasonlítják össze, ez a sors azonban elkerülhetetlen, ha elektronikus könyvolvasókról van szó. Az Amazon Kindle minden piackutató becslése alapján magasan piacvezető – nem kis részben természetesen annak is köszönhetően, hogy magát a hardvert veszteséggel (de legalábbis biztos, hogy nem nyereséggel) értékesíti, és haszonra csak később, a könyvértékesítés után befolyó jutalékokból tesz szert. Ha ebből indulunk ki (másból viszont nem is lehet), könnyen belátható, hogy a független, tartalomszolgáltatással nem rendelkező gyártók, mint például a Koobe, az ár alapján mindenképpen komoly hátrányból indulnak. A kérdés így minden esetben az, hogy ezt tudják-e valamilyen módon, például extra szolgáltatásokkal kompenzálni.

Külső

A Koobe Magyarország Kft. által forgalmazott ONYX Boox A62s jelenleg a gyártó legolcsóbb modellje, ez külső megjelenésében egyértelműen megmutatkozik: mind a készülék mind formavilága, mind az anyaghasználat, mind az összeszerelés, mind pedig a méret és a tömeg alapján az e-book csak átlagosnak mondható. A gyártó fekete, műanyagból készült borítást választott a 197×124×11,6 mm-es, 298 gramm tömegű eszköznek.

Az előlap nagy részét az E Ink technológiát használó kijelző foglalja el, amelynek mérete az e-bookok esetében szabványosnak tekinthető 6 col. A panelt oldalt és fent is elég vastag keret veszi körül, de a Boox A62s elsősorban nem ezért nagy, hanem azért, mert a Koobe a versenytársaktól eltérő kezelési módot választott, és a vezérléshez két egymásba ágyazott, egy nagyobb és egy kisebb gyűrűt épített a kütyüre.

Mindkettő négy irányban nyomható, így összesen nyolc funkciógombot kapunk, amelyeket a középen található, félig áttetsző műanyagból készült OK gomb egészít ki. A külső gyűrűvel tudunk lapozni, és ezzel érjük el a menü valamint a vissza funkciókat, a belső gyűrűvel pedig jobbra-balra illetve fel-le tudunk lépkedni. Az OK gomb alatt két halvány fénnyel világító, kék színű LED jelzi, ha töltjük a készüléket, bekapcsolás közben pedig a gombok és a kijelző kötött elhelyezkedő apró fényforrás jelzi a történéseket.

Mivel a lapozáshoz nincsenek extra gombok, a Koobe Boox A62s mindkét oldala teljesen üres – az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy nálunk a WiFi adapter nélküli verzió járt, a vezeték nélküli kommunikációra képes verzióban a WiFi kapcsolgatásához használható gomb azért oldalt foglal helyet. Lentre a kétirányú hangerőszabályzó, a töltéshez és az adatátvitelhez használatos USB (mini), a bekapcsoló gomb, a fülhallgató kimenet és az SD-kártya foglalata került. Ez utóbbira szerencsére nem azért van szükség, mert a belső memória túl kicsi lenne az e-bookokhoz, hanem azért, mert aki esetleg hangoskönyveket is szeretne használni, annak a 4 Gbájtos belső tárhelynél azért mégis többre lehet szüksége. A memóriakártyás bővítésnek egyébként megvan az az előnye, hogy mindenki akkora kapacitást választ magának, amekkorát csak szeretne.

A felső él csak egyetlen, ámde nagyon fontos dolgot tartalmaz: innen húzhatjuk ki a stylust, amivel az érintőképernyőre tudunk írni (illetve természetesen a kezeléshez is használható a toll, ezért, ha éppen a kezünkben van, nem kell letenni, ha mondjuk lapozni szeretnénk). A tollnak azonban inkább az extra funkciók esetében vehetjük hasznát, ha csak olvasni szeretnénk, jobb nem bíbelődni vele.

Használat közben

A Koobe ONYX Boox A62s Evolution, ahogyan az előző oldalon már említettük, 6 colos kijelzőt kapott. A panel E Ink, természetesen, háttérvilágítás nélkül. A technológia előnye, hogy a megjelenített tartalom gyakorlatilag teljesen olyan, mintha papírt néznénk. A kijelző felbontása 800×600 képpont, ami a Full HD felbontású mobilok korában nem tűnik túl nagynak, de a 480 ezer pixel bőven elég arra, hogy közel nyomdai minőséget kapjunk. A Koobe által használt panel 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes, ami könyvek esetében bőven elég (sőt, még sok is), azonban képregényeknél gondban lehetünk – de ezeket nem túl nagy élmény olvasni gyakorlatilag egyetlen e-bookon sem.

A Koobe e-book olvasójába 800 MHz-es processzor került, az operációs rendszer pedig a Linux egy lecsupaszított, és optimalizált változata. Ez utóbbi művelet annyira talán nem sikerült jól, mert az e-book nem tartozik a gyorsabbak közé – a lapozással nincsen probléma, azonban a menüben való mászkálás a teszt során néha örökkévalóságnak tűnt. A gyártói specifikáció alapján az akkumulátor kapacitása 1600 mAh, és egyetlen feltöltéssel akár 10 ezer oldalnyi szöveget is elolvashatunk. Noha ez utóbbi adat kissé túlzónak tűnik, annyi biztos, hogy mivel az E Ink csak akkor fogyaszt, ha változik a megjelenített tartalom, töltési ciklusonként még akkor is hetekben mérhető a rendelkezésre állási idő, ha nagyon sokat olvasunk.

A kezdőképernyő két kisebb és egy nagyobb területet elfoglaló részből áll. A két kisebb részben a legutóbb megnyitott három dokumentum illetve a pontos idő látható, míg a nagyobb, a kijelző háromnegyedét elfoglaló részen kilenc ikont találunk, amelyekkel az olvasó különféle funkcióit érhetjük el. Az egyes funkciók neve beszédes: Legutóbbi dokumentumok, Belső memória, SD kártya, Parancsikon, Szótár, Rajzolás, Jegyzetek, Beállítások és Alkalmazások. Az első három opció értelemszerűen a tárolt dokumentumokhoz visz, csak éppen eltérő csoportosítás alapján válogathatunk közöttük. A szótár, a rajzolás és a jegyzetek funkciókat sem kell különösebben magyarázni, az alkalmazások között pedig néhány hasznos kis programot találunk: a kínálatban egy alapfunkciós számológép, naptár, RSS olvasó és két játék található. Böngésző nincs, lévén, hogy WiFi kapcsolat nélkül az internetet sem tudjuk elérni (és éppen ezért az RSS olvasó is teljesen felesleges). A beállítások között érjük el az alapvető, az e-book működésével kapcsolatos paramétereket, így például itt adhatjuk meg, hogy a rendszer a panelt mennyi időnként törölje teljesen az oldalfrissítés előtt. Alapbeállítás szerint ez minden alkalommal megtörténik, de erre igazából semmi szükség, mert a Koobe e-bookja csak nagyon minimális mértékben „koszolódik”, azaz a korábbi oldalak tartalma teljes törlés nélkül sem látszik szinte egyáltalán a lapozások után. Természetesen nemcsak egyféle betűtípust használhatunk, néhány fájlformátum esetében pedig (PDF, FB2, CHM és DOC) a rendereléshez használatos motort is kiválaszthatjuk.

A Boox A62s üzembe helyezése különösebb procedúrát nem igényel, a kütyüt kicsomagolás után rögtön használatba vehetjük. A hazai forgalmazó most 300 ajándék könyvvel adja az e-könyv olvasót, de a saját szerzemények felmásolása sem bonyolult: a mellékelt USB kábellel egyszerűen csak a PC-re kell csatlakoztatni az olvasót, amely sima háttértárként jelenik meg; tartalmát bármilyen fájlkezelővel módosíthatjuk. A formátumokat illetően a készülék cseppet sem válogatós, megnyitja az Epub,PDF, PRC, DRM nélküli Mobi, DjVu, RTF, doc, xls, ppt, html, FB2, CHM, PDB, TXT, ZIP, CBR, CBZ, JPG, PNG, GIF, BMP, TIFF és MP3 fájloka egyaránt. A dokumentumok megjelenítése a PDF fájlokat leszámítva nem szokott különösebb gondot okozni az olvasóknak, és ez természetesen a Koobe készüléke esetében is így volt – ami pedig a PDF-eket illeti, a Boox A62s jobb munkát végzett, mint az átlag, lévén, hogy képes a sorokat is újratördelni. Bár nem a klasszikus értelemben, mert a rendszer a PDF fájlokat nem osztja fel több oldalra, azonban, ha nagyítunk, oldalra akkor sem kell görgetnünk lapon belül, csak lefelé.

Könyv (vagy kép vagy MP3) megnyitásához a Belső memória vagy az SD kártya menüpontokkal elérhető fájlkezelőt használhatjuk. Lépkedni a szürke (belső) gyűrűvel tudunk, a mappákba belépni illetve könyvet megnyitni pedig az OK gombbal.

A dokumentumokban a navigáció gyors és egyszerű: a külső gyűrű bal is jobb felével tudunk vissza és előre lapozni, az OK gomb megnyomása után pedig beírhatjuk annak az oldalnak a számát, amelyikre át szeretnénk ugrani. Erre egyébként a gyakorlatban nem sokszor lesz szükségünk, mert a készülék természetesen megjegyzi, hogy a könyveket hol hagytuk félbe, és a legközelebbi megnyitásnál automatikusan a folytatáshoz ugrik. A könyvek tartalmában lehet keresni is, és szótár segítségét is igénybe vehetjük – a fordítást egyszerűen csak a szó bekarikázásával kérhetjük. A beépített szótárra ugyanakkor nem életbiztosítás hagyatkozni, mert a tapasztalataink szerint sokszor még magyar-angol viszonylatban sem kapunk releváns találatokat. Ezt ellensúlyozza, hogy a készülék kezeli a StarDict formátumot, így tudása e szempontból bővíthető.

A könyvek olvasása közben létrehozhatunk könyvjelzőket, és a stylus segítségével arra is van mód, hogy adott részekhez jegyzeteket fűzzünk – ez a funkció azonban nem minden tartalomtípussal működik, a Mobi például e szempontból nem támogatott. Jó pont, hogy a stylus segítségével lapozni is lehet: ha a képernyő bal széléről húzzuk el a ceruzát a jobb oldalra, akkor előre lapozunk, ha fordítva, akkor pedig vissza. Ez azért jó, mert ha valaki jegyzetel, akkor lapozáshoz is használhatja a tollat, nem kell ilyenkor letenni, és a gombhoz nyúlni. A stylus pontosságán viszont még lenne mit javítani: a beviteli eszköz kalibráció után is nagyjából csak annyira pontos, mint amennyire a rezisztív PDA-k voltak.

A jegyzeteket később bármikor visszanézhetjük, és természetesen lehet ezek között is keresni (egy listában látjuk, hogy melyik oldal mellé fűztünk valamilyen személyes megjegyzést). A könyveket a Boox A62s fel is tudja olvasni, de ezzel csak angol (vagy lengyel) nyelvű szövegek esetén érdemes próbálkozni, a készülék csak ezt a két nyelvet támogatja. A felolvasáshoz használt hang egész emberi, azonban a szöveg tagoltsága nem elég jó, az algoritumus nem vár például eleget a mondatok között illetve a bekezdéseknél, címeknél, stb.

Ezeket az opciókat a menü gomb segítségével érhetjük el, mint ahogyan a menü gomb megnyomása után van lehetőségünk arra is, hogy a betűméretet, a sortávot, a nagyítást stb. beállítsunk. Ezek természetesen nem nehéz műveletek, de a menü lomhasága adott esetben azért tud bosszúságot okozni. Szerencsére a könyvek megnyitása nem lassú, még a 4-500 oldalas könyveket is néhány másodperc alatt betölti a készülék.

Összegzés

Az ONYX Boox A62s összességében remek teljesítményt nyújt, ha csak olvasni szeretnénk; szerencsére a mai e-bookok esetében ez már alapnak számít. Kapunk sok extra funkciót is, amelyek között a húzó funkció a hangoskönyv és talán a jegyzetelés lehetősége. Előbbi a gyakorlatban is remekül használható funkció, utóbb esetében viszont arra azért fel kell készülnünk, hogy a mellékelt tollal túlságosan pontosan nem lehet írni – de használatát azért nem olyan nehéz megszokni. A Koobe olvasója az ár alapján sem tűnik rossz választásnak: 34 ezer forintba kerül, éppen annyiba, mint amennyibe itthon a kisebb és könnyebb, de gyakorlatilag teljesen extramentes és kevesebb formátumot ismerő Kindle 4, és csak néhány ezer forinttal többe, mint a WayteQ xBook 60w, amely nem érintőképernyős valamint kisebb akkumulátort és lassabb processzort tartalmaz.

Kapcsolódó anyagok