Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

Segítség a vásárláshoz.

Termék információk

- Információk az ePaper,
eINK megjelenítő technológiáról.

- Cikkek, tesztek, videók, vélemények.
- Videó riportok, média megjelenések.

KINEK AJÁNLJUK KÉSZÜLÉKEINKET ?

- Csak digitális formátumban van meg jópár könyve ?
- Kényelmetlen a számítógépen olvasni az elektronikus könyveit ?
- Fárasztja a szemét olvasás, internetezés közben a monitor fénye ?
- Hamar lemerül a Notebook,PDA vagy egyéb multimédiás megjelenítője?
- Készülékei nem támogatják a magyar ékezeteket, vagy sose nyújtotta azt az élményt, amit egy igazi könyv olvasásakor érez az ember?

Ha bármelyik kérdésre igent tudna felelni akkor megtalálta a megoldást:

  • Bárhová magával viheti mert a készülék nem sokkal nehezebb, mint egy mobiltelefon vagy PDA.
  • Készenléti ideje nem órában mérhető hanem több ezer lapozásban illetve hónapokban.
  • A nagyfelbontású kijelző képe akár egy könyvlapja, háttérvilágítástól és a vibrálástól mentes köszönhetően az E-tinta vagy E-papír néven ismert új technologiának.
  • Belső memóriájában vagy az SD kártyáján több ezer E-könyvet tárolhat, illetve kategóriákba rendezhet.

Kocka.blog.hu Onyx Boox A62S tesztje

2013. 03. 05. 16:39

Ahogy ígértem, lehetőségem adódott a Koobe Magyarország által tesztelni pár könyvolvasót és ennek az első darabja, amit be szeretnék mutatni egy ONYX BooX A62S Evolution. Nem kell megijedni, az elnevezés nagyon bonyolultra sikerült, de maga a szerkezet nem az. Ezúton szeretném megköszönni a Koobe Magyarországnak a teszt lehetőségét.

Kicsomagolás: Elég nagy dobozban találtam, nem sok dolog volt a dobozban, egy USB kábel, papírok, a szerkezet maga és a csomagolás. Könnyen ki lehetett bontani, nagyon designos dobozban volt egyébként. De nem is kell ennél több, a szerkezet maga egy zacskóban volt, szóval nem csak úgy odadobták, hanem rendesen megvédték az egészet. Kellemesen izgalmas volt kinyitni, mert a Koobe köztudottan jó dolgokat gyárt.

Kicsomagolás pozitívum: Designos doboz, aminél nem akartak versenyezni egyéb gyártókkal, a funkcióra mentek rá és adtak egy kellemes designt.

Kicsomagolás negatívum: Igen van ilyen is, de ez nem is igazából a csomagolás baja, rakhattak volna egy USB töltőt hozzá, amit a 220V-ba dughatok. Nem olyan nagy probléma, ne tántorítson el a vásárlástól, csak ezekből a töltőkből sosem elég és nem mindegyik töltő jó mindenhez. Bevallom én eddig egy töltőt találtam ami mindent tölt itthon, az egy HTC Dream G1 (igen az első androidos telefon toltője), ezzel a töltővel mindent, még párom Blackberryjét is fel lehet tölteni. Másik szóval, ez nem lett volna olyan nagy érték, ha beleraknak egy ilyen falitöltőt is. Persze értem én miért nem került bele, mert nem kell így szelektálni a világon hova szállítjuk, elvégre 110V és 220V-ról is feltölthető egy USB-vel, arról nem is beszélve a világon hányféle szabvány van, az USB mindenhol ugyanaz.

Kicsomagolás után: Egy kellemes tablet-szerű szerkezet fogadott, aminek kellemes a tapintása, nem túl nagy kerete van, akinek már most a keret vastagsága probléma, azt emlékeztetni szeretném, hogy a könyvekben is eltérő a margó, csak amíg a könyvet megfoghatod bárhol, addig egy könyvolvasónál ha rátapicskolsz a képernyőre, akkor valami aktív folyamatot váltasz ki, például lapozol. Tehát van kerete, sőt, alul van egy vastagabb rész a navigombok miatt. A szerkezet vékony eléggé, még a Nexus 7-nél is vékonyabb, viszont fémből van, olyan érzeted van mintha ez kibírna mindent, nem próbáltam ki, mert a tesztelés nem arról szól, hogy lezúzza az ember a masinát, de simán bedobnám egy táskába és nem aggódnék érte.

Használat: A könyvolvasót egy beépített ceruzával (stylus pen) tudod irányítani, vagy a lenti navigombokkal, mindkettő egyenértékű. Nagyon fontos, hogy ne várj tablet funkcionalitást, mert ez nem tablet, ez egy könyvolvasó, amit elsősorban könyvolvasásra hoztak létre. Nem fog elfordulni ha a szerkezetet forgatod, Neked kell elforgatni menüből. Szóval van a stylus, amivel tudod irányítani, bele van építve a szerkezetbe, baloldalról tudod kihúzni, probléma semmi, de szerintem a lenti navigombokkal is bőven jól tudod irányítani. Nekem az valahogy jobban tetszett, a stylusra már nem áll rá a kezem, de tudom újra kezd divatba jönni, hiszen egyre több stylusos eszközt látunk.

Mint látjátok a nagy ikonok kora jött el, ahol a képernyőn a legfontosabb funkciók kapnak helyet, mint például a legutóbbi dokumentumok, szótár és ami kellhet, nem kell keresgélni a menükben. Ha a beállításokat akarod elérni, a baloldali alsó ikont kell megnyomnod és ott mindent megtalálsz, többek között a képernyő elforgatását is, meg amit kell.

A képernyő NEM érintőképernyő, a szó klasszikus értelmében, nekem kézzel nem igazán ment irányítani, csak stylussal, ami nem baj, mert meg lehet fogni és több mint valószínű, hogy nem fogod félrekattintani. A szerkezet mint mondtam könnyű és nem lesz probléma ha bárhogy is fogod, nem nehezül el a kezed egykönnyen.

Mit tud a ketyere: számtalan könyv-formátumot, amit csak akarsz, itt egy szép lista:

EPUB, PDF ("reflow"), PRC / MOBI (nem DRM), DjVu, RTF, DOC, DOCX, XLS / XLSX, PPT / PPTX, HTML, FB2, CHM, PDB, TXT, ZIP , CBR, CBZ, JPG, PNG, GIF, BMP, TIFF, MP3

Amint látod, nem lesz gond a PDF és társaival, de a második leginkább elterjedt a DjVu vagy az epub is ott van, tehát a beépített 4 gigás memóriára azért jó pár könyv elfér. A 4 giga bőven elég, itt nem filmekben kell mérni a memóriát, hanem könyvekben, egy pdf hány megás is? Ha nem scannelt formátumban van akkor bizony nem lesz több mint 50 mega, abból mennyi is fér egy ilyenre? Számolgassatok kicsit. Egy könyvet mennyi idő alatt olvasol el? Az akkumulátor 10 000 oldalra elég. Vagyis ha valami komolyabb könyvet nézünk, akkor az 500-1000 oldal között van, tehát ebből legalább 10-20-at el tudsz olvasni, mire az akksi lemerül. Nézzünk egyszerűbb könyveket? Mondjuk szakkönyv, ami mostanában 300-500 oldal körül van, abból 20-35-öt el tudsz olvasni. Ez azért nem rossz, nem?

A képernyő volt az első félelmem, mert ez azért egy 6-os képernyő, ami 16 szürke árnyalat (felbontás: 800x600) rendelkezik és ezzel elsőre úgy voltam, kevés, kicsi. De nem, mivel a képernyő maga egy EPD, vagyis elektronikus papír, ezért teljesen olvasható, a fontok, betűkészlet is növelhető tetszés szerint, tehát a méret nem számít, a lényeg a használhatóság. Ha van fény, akkor sem lesz olvashatatlanabb, csak kb. annyira mintha egy könyvet odafordítanál a nap felé. Tehát nem hátrány a 6-os képernyő, inkább előny, mert kicsi és tényleg elfér egy táskában, de még sem az a 4-es méret, bár tudom a mobilok újabban inkább 5-ös mérettel rendelkeznek, mint 4-el, de ez egy másik mese.

A másik félelmem a használhatóság volt, mert egy könyvolvasó arról szól, hogy legalább olyan könnyen tudjam használni, mint magát a könyvet amit olvasok. Ezzel sem volt baj, ennek a példánynak a lapozása alul a navigombokkal teljesen jól működött, lesz majd olyan könyvolvasó holnap és holnapután aminek ennél is jobb a navigálása, de azok drágábbak is.

Mit tud még? Wifit nem, de például zenét le tud játszani, vagy játékokat játszani, rajzolni, jegyzetfüzet, szótár stb. SD kártyát 32 gigáig tud használni, egyszóval letölthetsz 100 000 oldalt és simán bedughatod alul egy kártyával, csak legyen időd kiolvasni. A zenét sima jack 3.5-es dugón keresztül kapod, nem kell új fejhallgatót venned, de a töltéshez sem, mint mondtam sima mikro USB-ről töltheted. Ennek ugye az a nagy előnye, hogy ha elmész bárhova akkor mindenkinek lesz töltője, ugyanakkor ha elmész nyaralni, elég csak 1 kábelt elvinned.

De az akkumulátor szerint nem is kell a nyaraláshoz feltöltened, mert 10 000 oldalban határozták meg a feltöltést, tehát 10 000 lapozást jelent ez. Tehát ha a felével mész el nyaralni, vagyis 4000-5000 oldalnyi feltöltéssel, azt se fogod kiolvasni, vagy igazán hosszú nyaralásra mentél.

Csak azért, hogy fogalmatok legyen a méretéről, itt van egy kép, balról jobbra, Nexus 7, Onyx i62HD Angel Glow és a mostani Onyx Boox A62S Evolution. Ugye a Nexus 7, az 7-es képernyővel rendelkezik.

Olvasás közben a képernyő nem remeg, teljesen stabil, nem villog, minden rendben van vele, tényleg néha olyan érzete van az embernek, mintha könyvet olvasna, ezért mindenképpen ajánlom aki szereti ezt a műfajt. A képernyőt el lehet forgatni, nem magától, hanem a beállításoknál, de ez maximum 3-4 kattintás és kész.

Az egészet kezébe adtam pár embernek, akik azt hitték tablet és elég nehezen tudtam elmagyarázni nekik, hogy ez könyvolvasó és ne várják tőle azt a funkcionalitást, gyorsaságot, mert a processzor 800 MHz-en ketyeg, annál még a régi telefonomban is erősebb van. DE mielőtt félreérti valaki, ez egy könyvolvasónál előny, mert a lapozás az gyorsan megy, másodpercen belül, de nincs effekt, nincs csillogó-villogó webkettes effektek. Tehát meg kell érteni a társadalomnak, hogy ez más.

Könyvolvasás közben mint mondtam, tudunk zenét hallgatni, jegyzetelni és az eszköz megjegyzi hol hagytad abba, tehát nem kell keresgélni újra, hogy vajon melyik oldalon tartottam.

Összességében: ez egy alaptudással rendelkező könyvolvasó, az ára is ezt mutatja, valahol 30 ezer körül van az ára, ezért kapsz egy megbízható könyvolvasót, de nem többet. Nincs háttérvilágítás így mindenképpen kell hozzá fény, de tudsz zenét hallgatni közben és játszani is ha úgy tetszik. A menürendszere magyar, tehát ez sem okozhat gondot, egyszerűen csak a könyvek vannak.

A szemfülesek láthatják, hogy van egy harmadik eszköz a képen, igen, ez lesz a holnapi tesznek az alanya, egy Onyx i62HD Angel Glow amiben a HD kifejezés erős szerepet kap, ill. ami azért elindult a tablet irányába, de még mindig nem az, viszont megtalálták azt a rést, hogy ne kelljen tabletet és könyvolvasót használnod, hanem mindenből kapsz egy kicsit, ez a kicsi szó szerint értendő, mivel a képen lehet látni, hogy elég kis eszközről van szó.

A fenti képeket én készítettem, akit a stock fotók és egyéb információk érdeklik, látogasson el az alábbi oldalra:

http:koobe.hu/termek/onyx-boox-a62s-evolution

Ahol például azt is elolvashatja, hogy adnak könyveket is ajándékba, előre felinstallálva:

MOST TÖBB, MINT 300 KÖNYV AJÁNDÉKBA 4 GB-os belső memóriája több ezer könyv tárolását teszi lehetővé, amelyre most mi több, mint 300 könyvet előre elhelyezünk, hogy azonnal beleolvashasson kedvenc klasszikusaiba és most kiadott sikerkönyvekbe.

Kapcsolódó anyagok