Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

Segítség a vásárláshoz.

Termék információk

- Információk az ePaper,
eINK megjelenítő technológiáról.

- Cikkek, tesztek, videók, vélemények.
- Videó riportok, média megjelenések.

KINEK AJÁNLJUK KÉSZÜLÉKEINKET ?

- Csak digitális formátumban van meg jópár könyve ?
- Kényelmetlen a számítógépen olvasni az elektronikus könyveit ?
- Fárasztja a szemét olvasás, internetezés közben a monitor fénye ?
- Hamar lemerül a Notebook,PDA vagy egyéb multimédiás megjelenítője?
- Készülékei nem támogatják a magyar ékezeteket, vagy sose nyújtotta azt az élményt, amit egy igazi könyv olvasásakor érez az ember?

Ha bármelyik kérdésre igent tudna felelni akkor megtalálta a megoldást:

  • Bárhová magával viheti mert a készülék nem sokkal nehezebb, mint egy mobiltelefon vagy PDA.
  • Készenléti ideje nem órában mérhető hanem több ezer lapozásban illetve hónapokban.
  • A nagyfelbontású kijelző képe akár egy könyvlapja, háttérvilágítástól és a vibrálástól mentes köszönhetően az E-tinta vagy E-papír néven ismert új technologiának.
  • Belső memóriájában vagy az SD kártyáján több ezer E-könyvet tárolhat, illetve kategóriákba rendezhet.

Tech.net Koobe X7 Slim Plus teszt

2013. 03. 28. 01:00

Az e-könyv olvasóiról ismertté vált Koobe az X7 tablet ráncfelvarrott kiadásával tarolhat az olcsóbb, de már egyáltalán nem cikinek számító arany (illetve ez esetben fehér) középúton.

Magyarország speciális sok tekintetben, így a nyugati tech-trendek "félig áteresztő" divatja is kifejezetten hazai sajátosság. Egy bizonyos réteg ráugrik a legújabb külföldi kütyükre, megveszi a csúcstelefonokat és a legdrágább tableteket, ám itthon nagyon nagynak számít az a réteg, amely a majdnem-termékeket vásárolja. Aztán persze sokszor rá is farag, de a Koobe friss mini-táblagépe egyáltalán nem ilyen.

A Koobe X7 Slim Plus tablettől elsőre nem vártunk semmi kiemelkedőt, hiszen egy kifejezetten olcsó, 35 ezer forintos apróságról van szó. Ehhez képest már a csomagolás is pozitív meglepetésként ért, sok jóval drágább modellnek sincs ilyen igényes dobozolása. A kicsi, de masszív műanyag doboz nem csak szép, de informatív is - "marketing-dumák" helyett péládul az összes hardveres és szoftveres részlet ott figyel rajta, zsákbamacskák árusításáról tehát szó sincs - óriási jó pont. A teszthez kaptunk egy szintén nagyon igényesen kinéző puhatokot is, amely a könyvek bőrkötésére emlékeztető forma alatt egy USB-n keresztül csatlakoztatható billentyűzetet is rejt, ezt szintén irdatlanul olcsón, 5500 forintért lehet beszerezni a tablethez.

Külsőségek, avagy majdnem minden szép, ami meg nem, az érdekes

Kicsomagolás után szintén elismerő pillantásokat zsebelt be az apró táblagép. A távol-keleti utángyártott átlaghoz képest itt nyoma sincs hanyag összeszerelésnek, és még a készülékház viszonylag olcsó anyagait is sikerült ízlésesen kidolgozni. A hét hüvelykes LCD panel körül átlagos vastagságú, fehér keretet találunk, itt még gyűlik az ujjnyom, bár ezt bármilyen egyéb tablet frontoldaláról elmondhatjuk. A hátoldal pedig a hivatalos leírás szerint alumínium - bár tapintásra inkább alumíniummal lefűjt műanyag is lehet, mindenesetre az érdesített borítás szintén nem kelt gagyi hatást.

A tablet 7,8 milliméter vékony, tehát épp csak kicsit vastagabb egy 7,2 mm-es iPad mininél. Az átlagos tégla-profilt is sikerült kissé elegánsabbra faragni, a sarkok lekerekítése helyett a rövidebb oldalak végig ívelt formát kaptak. Az eszköz tájolása elsőre kissé érdekes lehet: vízszintesen még minden rendben, de telefon-szerűen, függőlegesbe fordítva keresgélhetjük egy kicsit, melyik is az alja. Ha azt vesszük, hogy a frontoldali kamera felül használható igazán, akkor csak annyi lesz majd furcsa, hogy a bekapcsoló- és hangerőgombok a bal alsó szegélyre esnek. Bajnak nem baj, legfeljebb szokatlan, elsőre mindig máshol keresgéltük ezeket a gombokat.

A tablet alsó (vagy felső... na jó, legyen inkább alsó, úgy a logikusabb) ívére került az összes csatlakozó: egy kis USB (amihez kapunk a dobozban átalakítót nagyra), egy kis HDMI, egy microSD, egy audio jack, valamint érdekes módon egy különálló, tű-profilú töltő-lyuk is. A dolgot még érdekesebbé teszi, hogy az USB porton nem töltődik az eszköz, legalábbis nekünk nem volt hajlandó erre, így utazáskor nem elég egy szabványos kis USB-s töltőkábel, vinnünk kell az X7 Slim Plus saját apparátját is.

Belsőségek, avagy erősebb, mint gondolnánk

Míg manapság a belépőkategóriában még mindig divat egymagos, 1 gigahertz környéki processzorokkal és fél gigányi RAM-mal kiszúrni a vásárlók szemét, az X7 Slim Plus egész komoly izomzatot vonultat fel. Bevallom, nem csengett ismerősen a Rockchip gyártó neve, de az általuk készített 3066-os sorozatszámú SoC egész erősnek tűnik. Kétmagos, 1,5 gigahertzes Cortex A9 lapkáról van szó, amelyhez négymagos, 400 MHz-es grafikus gyorsító tartozik. A proci 1 gigabájtnyi DDR3 RAM-mal gazdálkodhat, a háttértár pedig alapból 8 gigabájtos flash, amelyet persze a microSD slotba passzírozott kártyákkal növelhetünk.

Az X7 Slim Plus energiaéhségét egy 3000 mAh kapacitású lítiumos akku elégíti ki, amely mellett átlagos használat (GPS automatikus kikapcsolásra állítva, folyamatosan bekapcsolt WiFi, reszponzív kijelző-fényerő) mellett nagyjából 10 órán át működött feltöltés nélkül.

A tableten hátoldali kamerát nem találunk, ez vagy hiányzik valakinek, vagy nem (többek szerint tablettel úgysem fotózni járunk), az előlapon mindenesetre ott figyel egy 1,3 megapixeles kis kamera a videós beszélgetésekhez.

Szoftveres bőségszaru, avagy mindent bele

Oké, a csúcsmodellekben manapság már négy- (sőt lassan nyolc-) magos processzorok izzadnak, de a 35 ezres árszinthez képest ez is több, mint a megszokott, ráadásul működés közben is gyorsan, megbízhatóan reagál a tablet. Igaz, az operációs rendszer sincs "szétpimpelve", alap 4.1.1-es Androidot kapunk, viszont jár hozzá egy tonna előre telepített, teljes verziós app. Csak játékból kapásból tíz vár (Angry Birds, Angry Birds Star Wars, Bad Piggies, Amazing Alex, Drag Racing, Fruit Ninja, Tetris, Soccer Kicks, Subway Surfers és Galaxy Bowling), de kapunk Dropboxot, Evernote-ot, Office Suite Viewer-t, meg persze közösségi és kommunikációs alkalmazásokat a Facebooktól a Skype-ig.

Működés közben teljesen jól teljesített az apróság. Az 1024x600 képpontos, héthüvelykes LCD kijelző persze még nem a legmodernebb technológiákat használja, így bár szobai körülmények között egész szép képet ad, kültéren már fakóbb a látvány. 3G alapesetben nem elérhető (bár a külső modulokat támogatja), viszont van b/g/n WiFi és Bluetooth 4.0, a HDMI kábelen keresztül 1080p lejátszás is elérhető, így tulajdonképpen egészen szerethető kapcsolódási módokat kínál az X7 Slim Plus.

Összegzésképpen tehát, ugyan akadnak hiányosságok és a jelenlegi csúcsmodellekhez képest gyengébb összetevők, de az ár-érték arány verhetetlennek tűnik. Ráadásul a tablet igényes kialakítása, a távol-keleti modelleknél megszokott tolakodó logók és "felségjelzések" hiánya miatt még mások előtt sem kell szégyellősen eltakargatni a kis eszközt, amely ha nem is kap aranyérmet tőlünk, a melegen ajánlott kategóriába viszont mindenképpen bekerül.

Kapcsolódó anyagok