Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

Segítség a vásárláshoz.

Termék információk

- Információk az ePaper,
eINK megjelenítő technológiáról.

- Cikkek, tesztek, videók, vélemények.
- Videó riportok, média megjelenések.

KINEK AJÁNLJUK KÉSZÜLÉKEINKET ?

- Csak digitális formátumban van meg jópár könyve ?
- Kényelmetlen a számítógépen olvasni az elektronikus könyveit ?
- Fárasztja a szemét olvasás, internetezés közben a monitor fénye ?
- Hamar lemerül a Notebook,PDA vagy egyéb multimédiás megjelenítője?
- Készülékei nem támogatják a magyar ékezeteket, vagy sose nyújtotta azt az élményt, amit egy igazi könyv olvasásakor érez az ember?

Ha bármelyik kérdésre igent tudna felelni akkor megtalálta a megoldást:

  • Bárhová magával viheti mert a készülék nem sokkal nehezebb, mint egy mobiltelefon vagy PDA.
  • Készenléti ideje nem órában mérhető hanem több ezer lapozásban illetve hónapokban.
  • A nagyfelbontású kijelző képe akár egy könyvlapja, háttérvilágítástól és a vibrálástól mentes köszönhetően az E-tinta vagy E-papír néven ismert új technologiának.
  • Belső memóriájában vagy az SD kártyáján több ezer E-könyvet tárolhat, illetve kategóriákba rendezhet.

TECHcorner Boox i62HD Angel Glow teszt

2013. 03. 14. 00:59

A Koobe vad, erős, tehetséges e-könyv olvasóval lepte meg a betűre éhes közönséget.

Eheti tesztünk alanyát már korábban kiszemeltük. Egy olyan könyvolvasót szerettünk volna nyomogatni, ismerkedni a képességeivel, mely HD kijelzővel rendelkezik, gyors és éjszaka sem kell lámpa mellé, hogy az E-inkes kijelzőn keresztül elmerülhessünk a kalandokban. A választásunk végül az Onyx Boox i62HD Angel Glowra esett. Ennek az e-readernek minden specifikációja megfelelt, hogy terepen is meggyötörhessük.

Külső

A Boox i62HD vastagságával nem lehet probléma, nem sokkal vastagabb az Kindle Paperwhite-tól, ám ettől sokkal fontosabb, hogy jól áll a kézben. A könyvolvasó fogása kellemes, annak ellenére, hogy kissé visszafogott költségű anyaghasználat jellemzi. A burkolat csupa műanyag, ráadásul az a fajta, mely hosszas használat után kopik. Izzadós tenyerűek tokot mindenképpen vásároljanak az eszköz mellé.

Az összeszerelési minősége rendben van. Nem tátonganak hézagok a burkolati elemek között és a fizikai gombok sem lötyögnek. Ha pedig már itt járunk, megjegyeznénk, hogy az oldalt található lapozógombok kissé fölöslegesek. Az érintőkijelzőn legalább olyan könnyen lapozhatunk. Mindenesetre itt van két olyan porfogó, melyre csak ritkán lesz szükség. Persze, aki szeret kattintgatni, annak tetszeni fog majd. Jól hallható kattanás mellett ugrik a gép a következő oldalra.

A kijelző alatt találunk egy menü gombot, melyről érdemes tudni, hogy ha hosszan tartjuk lenyomva akkor vagy beizzítja vagy kikapcsolja a Moon Light névre hallgató LED-es háttérvilágítást, illetve rövid megnyomásával az előző képernyőre ugorhatunk.

További fizikai kezelőszervet már csak a Boox i62HD alján találunk. Ez a be és kikapcsoló gomb. A könyvolvasó alsó fertályán más is akad, amiről érdemes pár mondatban beszélni. Itt kapott helyet például a miniUSB aljzat, a jack csatlakozó és az SD kártya bővítőhely.

Kijelző, akkumulátor

A betűtésztás szerkentyű kijelzőjéről eddig csak érintőlegesen esett szó. Most szétcicáljuk. A Boox i62HD egy 6 hüvelykes, 758×1024 pixeles felbontású E-inkes kijelzőt kapott. A HD felbontású panel 16 szürke árnyalat megjelenítésére képes, ezért ne várjunk olyan képeket tőle, amitől leesne az állunk. A kijelző frissítése egy táblagép paneléhez képest egyáltalán nem szélsebes, de egy könyvolvasótól nem is ezt várjuk. Éles, kontrasztos, könnyen olvasható szöveget szeretnénk látni, azt pedig itt meg is kapjuk. Ráadásul sötétben is olvashatunk.

A háttérvilágítást 5 darab LED szolgáltatja. A kijelző felső részében sajnos nem egyenletes a megvilágítás, de magas fényerőn a Kindle Paperwhite panelján is kilóg a LED-láb. Az utóbbinál annyi a szerencsés, hogy a fényerő sokkal jobban skálázott. Sötét szobában is találunk magunknak megfelelő fényerőt. A Boxx i62HD LEDjei azonban öntik magukból a kékes fényt. A maximumra csak akkor állítsuk ha nagyon jól megvilágított helyen szeretnénk elmerülni a könyvek birodalmában, éjszaka kifolyik tőle az ember szeme.

A Boox i62HD hátsó panelja alatt egy1600 mAh kapacitású Li-Polymer akkumulátor bújik meg, mely rendszeres használat és kikapcsolt háttérvilágítás esetén több hetes használatot tesz lehetővé. Ennek pontosan még nem járhattunk utána, hiszen csak egy hete nyúzzuk az e-olvasót, de azt elmondhatjuk, hogy a tesztidőszak alatt csupán egy egységet merült az akkumulátor.

Hardver

Egy e-könyvolvasó esetében a fedélzetre szerelt processzor nem kap akkora hangsúlyt, mint a belső tárhely mérete. Mi is az utóbbival foglalkoznánk. A Boox i62HD 4 GB belső tárhellyel érkezik, melyet SD kártyával 32 GB-ig bővíthetünk. Ez annyit tesz, hogy irgalmatlan mennyiségű könyvet dokumentumot halmozhatunk fel az eszközön. Továbbá fontos kiemelni, hogy a cucc Wi-Fi modullal is rendelkezik, így alkalmanként böngészhetünk is és vezeték nélkül is juttathatunk anyagot az eszközre.

Szoftver

Külön most nem részleteznénk, hogy hány és milyen formátumot kezel a masina, ez a specifikációkban megtalálható, inkább arra térnénk ki, hogy mennyire logikus a rendszer felépítése. A technikára fogékony felhasználóknak rögtön adni fogja magát a kezelőfelület, a kevésbé fogékonyak pedig 5 perc alatt belerázódhatnak. Bekapcsolás után egy kétoldalas menü tárul elénk. Az itt található ikonok magukért beszélnek, de egyes tokenek fordításán érdemes lett volna még egy agyalni mielőtt piaci forgalomba is megjelenik a készülék. Annak azért örülhetünk, hogy magyarul is tud a cucc.

A beállításokat a második lapon találjuk. Az itt található elemeket érdemes egyszer átbogarászni, hogy felhasználási szokásainkra hangolhassuk a könyvolvasót. Többek között itt találjuk az energiagazdálkodási sémákat, az indítási opciókat, a nyelvet, a betűtípust és a használati útmutatót is.

Olvasás közben betűtípust már nem válthatunk csak a szöveg mérete skálázható. Olvasás közben elindíthatjuk a zenelejátszást is. Idegen nyelvű könyvek esetén különösen hasznos, ha mellé a szöveget még hallgatni is tudjuk (hangoskönyv). De akkor is segít a zene funkció, ha csak el szeretnénk határolódni a környezetünktől.

Végszó

Az Onyx Boox i62HD Angel Glow állta a sarat. Sebesen frissítette az oldalakat, könnyen olvasható betűket produkált és ha vágytunk rá zenei aláfestést is indíthattunk az olvasás mellé. A rendszer e-könyvolvasóhoz mérten gyorsan teszi a dolgát, bár egyes menüelemek lassan jelennek meg. A HD felbontású kijelző érintésre jól reagál, valamint pozitívum, hogy kapott megvilágítást, bár ez egyenletesebb is lehetne.

A belső tárhely mérete dicséretes és ráadásul 32 GB-ig bővíteni is lehet, így a könyvkupacok mellett a zenéink is kényelmesen elférnek a tenyérben tartható könyvtárban. Mindezért 57 900 Forintot kell a pénztárnál hagyni. Aki sokalná ezt az árat, a termék ”lite” verzióját, az ONYX BOOX i62 Espresso is beszerezheti. Az utóbbi nem kapott se háttérvilágítást, se HD kijelzőt. Aki azonban teljes értékű könyvolvasóra vágyik, ráadásul azonnal, annak ideális alany lehet a koobe.hu-n beszerezhető Onyx Boox i62HD Angel Glow.

Kapcsolódó anyagok