Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

Rólunk mondták

„Imádom! Akárhol vagyok, előveszem és olvashatom! Nem kell a könyvet cipelni! bármikor kicserélhetem, ha elolvastam a könyvet! Elfér a táskámban. Elég havonta tölteni!

S. Mihályné, Koobe vásárló

„Egy hónapja van nekem egy ilyen. Egyszerűen imádom, azonban csak nagyon keveset tudom használni, mert alig tudom a gyerekem kezéből kicsavarni. Amióta megvan, számítógép és TV helyett olvas. Már ezért is megérte!”

executor1

„Nagyszerű, hogy nem kell cipelnem egyetemi jegyzeteimet mégis minden kéznél van.”

Tóth Zoltán, egyetemi hallgató

„Én áprilisban vettem, sokat használtam, és 1,5 hónap után kellett először töltenem. Nagyon jó kis kütyü, már meg se lennék nélküle. Néha úgy belemerültem az olvasásba, hogy elfelejtettem, hogy nem könyvben olvasok, és lapozni akartam a könyv lapját...:D :D :D”

Szabbree, Koobe vásárló

Technet.hu karácsonyi e-book tesztetelése

2012. 12. 18. 15:19

A hazai forgalmazók adatai szerint az e-könyv olvasók piaca szépen lassan növekszik, bár nincs körülöttük akkora felhajtás, mint a táblagépek környékén. Bár nagyon hasznos eszközről van szó, mégis egy szűkebb, hozzáértő réteg választja őket, olyanok, akik mindenhova magukkal szeretnék vinni a könyveiket, de továbbra is olyan olvasásélményt keresnek, mint a papíralapú kiadványok esetében.

Ez azt jelenti, hogy a hagyományos e-book fogalma összefonódik az úgynevezett E ink kijelzővel, ami egy speciális, kifejezetten erre a célra fejlesztett megjelenítő. Lényege, hogy szürkeárnyalatos, csak akkor fogyaszt energiát (és akkor is csekély mértékben), amikor frissül a lap, vagyis lapozunk, így akár hetekig is használhatjuk egyetlen töltés mellett. Utóbbi időben megjelentek a háttérvilágítású modellek is, amelyek akkor segítenek, ha a fényviszonyok már nem teszik lehetővé, hogy olvassunk. Amennyiben nem ilyen e-book olvasót választunk, akkor ahhoz ugyanúgy külső fényforrás szükséges, mint a hagyományos könyveknél. Galéria A Kindle-ön túl is van élet

A Kindle-ön túl is van élet

Az általunk kipróbált készülékek egyike LCD kijelzővel rendelkezik és mégis e-book olvasóként kerül a piacra. Ez egy vitatható elnevezés egy ilyen termékre, hiszen a menürendszer felépítése valóban az e-könyvolvasókra hajaz, viszont az LCD technológia, illetve a plusz multimédiás lehetőségek már megkülönböztetik az „igazi" e-book olvasóktól. A készülékek kiválasztásakor arra törekedtünk, hogy a boltokban megtalálható, tipikus e-book olvasókat be tudjuk mutatni, lássuk tehát, mik voltak a tapasztalatok.

Prestigio Nobile PER3474B

A Prestigio készüléke az egyetlen olyan darab, ami TFT LCD kijelzővel rendelkezik: a 7 colos, 800 × 480 pixel felbontású panel fakó színekkel, és az érintés lehetősége nélkül szolgálja ki a felhasználót. Az első találkozáskor nagyon nehéz volt nem a kijelző nyomkodni, hiszen, ha mostanában egy ilyen jellegű készüléke kerül az ember kezébe, akkor az általában érintéssel kezelhető. Ez nem, így a navigáció más módját kell használni. Sajnos a tervezők nem a megszokott 5 irányú D-padot alkalmazták, hanem az oldalt elhelyezett lapozó gombokkal kell lépdelni a menüpontok között, a kiválasztáshoz pedig az alul található, M feliratú gombot megnyomni. Egy idő után rááll az ember keze, de ennél vannak sokkal gyorsabb és hatékonyabb kezelőszerv rendszerek is.

A Prestigio tabletköntösbe öltözött e-book olvasója

A kemény, de egyébként jó minőségű készülékház alján a jack csatlakozót, a miniUSB-töltő csatlakozót, a microSD bővítő helyét találjuk, a hátlapon pedig egy fényes rács mögött bújik meg a külső hangszóró. A kezelőfelületen egyszerű, színes ikonok jelzik a funkciókat. A Prestigio készüléke magyar nyelvű menüvel is rendelkezik, bár a fordítás során azzal nem törődtek, hogy a feliratok betűtípusai több helyen eltérőek, illetve a szövegek itt-ott lelógnak az ikonokról. Az egyik kiemelt gomb az e-könyvek listájához visz, ahol ömlesztve láthatjuk a fájlokat. Az Explorer (vagyis fájlkezelő) menüpont alatt már van némi tagoltság, de itt sem lehet keresni, így ha a korábban olvasott könyvet folytatnánk, akkor ahhoz a böngészési előzmény menüpontot választhatjuk.

E-book területen az EPUB, PDF, FB2, TXT, MOBI, HTML, PDB, RTF, illetve WTXT fájlokkal tud megbirkózni, de sok, különböző nyelvű, előre telepített könyv is várja az olvasót. Az e-könyvek olvasása fürgén megy, az e közbeni funkciókat (könyvjelző, bizonyos fejezetre való ugrás) is az M gombbal kell aktiválni. Jó lett volna, ha a kijelző háttérvilágítását olvasás közben is lehetne állítani, de erre nem találtunk megoldást, ha ezt szeretnénk, akkor ki kell lépni a főmenübe. A színes kijelző használatát az ezt kihasználó plusz funkciók igazolhatják: és valóban tudunk videókat nézni, illetve fotókat nézegetni, bár ezen a minőségű és felbontású kijelzőn ez nem okoz nagy élvezetet.

Netezni viszont nem lehet vele, mivel nincs böngésző, sem WiFi, így a fogyasztandó tartalmat nekünk kell elhelyezni a 4 GB-os belső memórián. A Prestigio Nobile PER3474B egy végtelenül leegyszerűsített, e-book olvasó képességekkel is felruházott, 7 colos videó és képnézegető eszköz, amivel zenét és rádiót is hallgathatunk.

Verdikt:

Számos hibája mellett legnagyobb erénye az ennek megfelelő alacsony ár: 15 ezer forintért juthat hozzá az, aki ezt a hibrid megoldást szeretné, és nem ragaszkodik az E ink kijelzőhöz.

Termékjellemzők:

 • TFT LCD színes kijelző: 7", 800 × 480 képpont felbontás
 • 600 MHz-es processzor
 • 3,5 mm jack, miniUSB 2.0 csatlakozó
 • Linux operációs rendszer
 • Méretek: 12,5 mm × 195 mm × 123 mm
 • Akkumulátor: 2000 mAh
 • 4 Gb memória (microSD-vel 32-ig bővíthető)

WayteQ xBook-60w

A WayteQ márka egy egészen új területre tévedt, hiszen korábban a navigációs készülékekről, újabban pedig a táblagépekről ismerhetjük a nevét. Az xBook-60x egy vérbeli e-könyv olvasó 6 colos, 16 szürkeárnyalatos, 800 × 600 képpont felbontású E ink Pearl kijelzővel (háttérvilágítás nélkül), könnyű, de stabil fogású készülékházzal. A kezelőszervek itt átgondoltak: az alulsó ötirányú D-padot két-két funkciógomb veszi körbe, a kijelző két oldalán pedig a szokásos lapozó gombokat találhatjuk meg. Felül kapcsolhatjuk be a készüléket, itt csatlakoztathatunk hozzá fejhallgatót (3,5 mm jack), és a töltés is itt történik miniUSB-n keresztül.

A WayteQ sok jót ad 30 ezerért

A nyitóképernyő elrendezése a szokásos: a felső részen elhelyezett alapinformációk (óra, nap, dátum) alatt folytathatjuk a korábban elkezdett könyvet, még lejjebb pedig kétszer négyes elrendezésben a további menüpontok sorakoznak egymás mellett. A mezőny egyik legigényesebben megrajzolt ikonjai ezek, a feliratok, azok helyessége, pozíciója is rendben van, a Tovább feliratra nyomva pedig további három lehetőség (Szótár, Jegyzettömb és a Kézikönyve) nyílik meg. Az xBook-60w lehetőséget nyújt képnézegetésre (már ha van valakinek kedve 16 szürkeárnyalatban fotókat nézegetni), zenehallgatásra, a WiFi modulnak és a böngészőnek köszönhetően pedig netezhetünk is, bár ebben az esetben az oldalak mobilos verziója fog betöltődni. Ez sem nyújt akkora élvezetet, egy e-book olvasó tulaj valószínűleg akkor fogja használni, ha már minden kötél szakad: a lassú képfrissítés, illetve lapozás csak egy ráérős netezést enged meg ugyanis.

Aki a WayteQ készülélkét vásárolja meg, az a Co.Libri eBooks-al kötött megállapodásnak köszönhetően több száz, előre telepített, magyar nyelvű könyvhöz juthat hozzá. Ez azt jelenti, hogy a leginkább klasszikus körből kikerülő művek (Gárdonyi, Jókai, Mikszáth, Verne, Dumas, Tolsztoj) a kicsomagolás után, telepítés nélkül azonnal rendelkezésre állnak. Ha mi akarjuk tartalommal megtölteni, akkor azt TXT, PDF, EPUB, HTML, RTF, PB2, CHM, ZIP/RAR, DJVU, MOBI, DOC, XLS, FB2, OEB, TRC, PRC formátumokban tehetjük, ami mellé még társulnak a kép (JPG, BMP, PNG, GIF), illetve audio formátumok (MP3, WMA, WAV, OGG). Természetesen itt is állítható a betűméret, a kijelző tájolása bármilyen irányba megváltoztatható, de olvasás közben zenét is hallgathatunk. A készüléket egy 600 MHz-es CPU (Rockchip2818) hajtja, a tartalmakat 4 GB háttértár fogadja, ami microSD-vel tovább bővíthető 32 gigabájtig.

Verdikt:

Egy kiegyensúlyozott képességekkel rendelkező e-book olvasót hozott a piacra WayteQ, ami azokkal a funkciókkal rendelkezik, amire egy felhasználónak szüksége van és az ehhez járuló 30 ezer forintos ár is kellemes. valamint ez az egyetlen olyan modell az összeállításban, amihez az alapárért egy tokot is kézhez kapunk. Érdemes lenne egy háttér világításos modellel is megpróbálkozni, főleg akkor, ha ezzel a 40-50 ezer forintos árkategória között tudnának maradni, mert akkor az remek vétel lehetne.

Termékjellemzők:

 • Kijelző: 6", 800 x 600 px, 16 szürkeárnyalatos e-Ink Pearl kijelző
 • Processzor: Rockchip2818 600MHZ
 • Memória: 4 GB ROM, 128 MB RAM (MicroSDHC kártya támogatás max. 32 GB)
 • WiFi
 • USB 2.0
 • Állítható betűméret, forgatható kijelző, könyvjelző, felolvasás
 • Hang: 3,5mm fülhallgató kimenet
 • Méret: 174 x 126 x 8 mm
 • Tömeg: 214 g
 • Akkumulátor: Lithium polymer 1500 mAh

Koobe Be Free

A 39 900 forintba kerülő e-könyvolvasót látva sokaknak a korábbi Kindle-generációk (főleg az első és a második) juthatnak eszébe, hiszen elég sok közös van bennük első látásra. Ennyiben nem merül ki azonban a hasonlóság, hiszen mindkét olvasó két gigabájt belső memóriával, valamint 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes, 6 hüvelykes E ink kijelzővel rendelkezik. A készülék e-book megnyitási és kezelési sebességét tekintve némileg jobban teljesít, mint olcsóbb társai, a hat hüvelykes képernyő pedig mindenképp kényelmesebb, jobban látható az öthüvelykesnél, megéri tehát ilyen képátlójú olvasót választani.

Koobe be Free: akinek QWERTY kell, ezt keresse

Az olvasó képes vezeték nélküli hálózatokhoz csatlakozni, rendelkezik e-mail klienssel, RSS-olvasóval, valamint böngészővel. Ez így elmondva egészen jól hangzik, de utóbbi kezelhetősége, részben az E ink képfrissítési gyakorisága, részben a processzor gyengesége (vagy rossz optimalizálása?) miatt, némi kívánnivalót hagy maga után. A böngésző menüje nem mindig ugrik fel az erre hívó gomb megnyomását követően, a betöltési fázis elég idegőrlő. A gépelés is elég érdekfeszítő, hiszen a pontot a számmódra való átváltás (ALT) és a SYM gomb megnyomása után felbukkanó kis karaktertáblából kell kikeresnünk. Az e-mail olvasó az első megnyitáskor felajánl több levelezőrendszert, köztük első helyen a Gmailt is, így tehát fél perc alatt kapcsolatot teremthetünk fiókunk és a Be Free közt.

A Be Free-vel jegyzeteket is írhatunk, de egyszerűbb, ha inkább a zsebünkben hordott okos- vagy épp butatelefonunkat használjuk erre a célra. A negatívumok mellett álljanak itt a pozitívumok is: Az MP3-lejátszó hibátlan, tűrhetően szól a beépített hangszóró is, de ugye ezt az eszközt nem zenelejátszásra tervezték. A hivatalos oldalon lévő specifikációban megjelölt formátumokat (PDF, EPUB, TXT, HTML, DOC, RTF, MP3, WOL, CHM, RAR/ZIP, BMP, JPG, PNG, GIF, PDB, FB2,DjVu, LIT Adobe DRM) szépen olvassa, de 200 MB-os PDF-eket azért lehetőség szerint ne etessünk vele.

Verdikt:

Könyvolvasóként kitűnő, minden formátumot megeszik, egyedit nyújt a teljes fizikai QWERTY billentyűzetével, de az extra alkalmazásokon még egy kicsit dolgozhattak volna.

Termékjellemzők:

 • 6" E Ink kijelző, 600×800 pixel,
 • Árnyalat megjelenítés: 16 szürkeárnyalat
 • Memória: 256MB DRAM, 2GB Belső memória
 • WiFi Kapcsolat: 802.11b/g szabvány, beépített böngészővel
 • Méret: 18 9mm × 126 mm × 9.9 mm

Koobe Junior

A Koobe kínálatában kapható legolcsóbb olvasó 26 990 forintos akciós árával hódít. A Be Free 16 szürkeárnyalatos megjelenítésével szemben mindössze ennek felét, nyolcat képes megmutatni a Junior, öthüvelykes képernyőjén, 800 × 600 pixelen viszont ezt elég gyorsan teszi, formátumtól (PDF, DOC, RTF, HTML, TXT, CHM, DJVU, EPUB, LIT, PRC, MOB) függetlenül. Leírása szerint ezen túl képes kezelni az MP3-, PNG-, TIF-, GIF-, BMP-, JPG- és PPT-fájlokat is.

Koobe Junior: pici, olcsó, jó

Amennyiben a vásárlónak sikerül összekapcsolni az olvasót a számítógéppel, 512 megabájtnyi belső memóriával gazdálkodhat, de ezt természetesen SD (nem microSD) kártyával bővítheti, akár 16 GB-al is. Nem látom ennek szükségességét az e-könyvolvasók piacán, hiszen ritkán olvasunk egyszerre 2-300 könyvet, nem nézegetünk 2-300 MB-os óriás PDF-eket tele képekkel (5"-on pedig főleg nem) zenéket pedig valószínűleg mindenki az okostelefonján, vagy épp az MP3/MP4/MP5 lejátszóján hallgat, így elég volna 128 MB is.

A modell igen egyszerűen használható, 400 MHz-es processzora ugyan nem vetíti elő az űrszondaként való felhasználási lehetőséget, de elég kényelmesen kezelhető, néhány perces használat után összeszokik vele az ember. A könyvek első alkalommal való megnyitása elég gyors, (egy 1,3 MB-os ePub-fájlhoz 7 másodperc kellett, egy majdnem kétszer ekkora PDF-hez négy) a lapozási sebesség is elfogadható. A jól formázott szövegek szépen nagyíthatók, bár az S és az M méret közt lehetne valami köztes megoldás is, hiszen az S sokaknak túl apró betűs, az M pedig túl nagy, de ez már igazán csak szőrszálhasogatás.

Verdikt:

A Junior nagy meglepetést okozott, hiszen elfogadható ára (26 990 Ft) mellett sok formátumot olvas, pofonegyszerű a kezelése, nincs tele felesleges szolgáltatásokkal, (Wi-Fi, e-mail, böngésző, jegyzettömb) a sebességgel nincsenek problémái, egyedüli negatívumként a képernyő méretét lehetne felhozni. Amennyiben e-könyvolvasó vásárlása előtt állunk, érdemes megnézni egy 5", illetve egy 6"-osat is, saját szemünkkel meggyőződve a kettő közti különbségről.

Termékjellemzők:

 • Kijelző: 5 " E Ink, 800 × 600 px
 • Árnyalat megjelenítés: 8 árnyalatú szürke
 • Processzor: Samsung ARM9 400 Mhz
 • Memória: 512 MB belső és 16 GB-ig bővíthető SD
 • Átlagos lapozás egy feltöltéssel: akár 8000 - 9000 oldal file formátumtól függően
 • Méret: 151 mm x 105 mm x 10 mm

Onyx Boox i62HD

A Boox i62HD-t egyértelműen az e-book olvasók csúcskategóriájába szánták. Az eszköz lelke egy 800 MHz-es ARM Cortex A8-as maggal rendelkező processzor, a mellé társított 256 MB DDR RAM, illetve a kifejezetten magas felbontású e-ink panel. Ez utóbbi 1024×758 pixelt jelent, ami a 6"-os méretű kijelzőn tűéles megjelenítést produkál. A 16 szürkeárnyalatos panelen sötétben és napsütésben is tudunk olvasni, mivel világítással is felszerelték az eszközt. A fényerő bár igen magas (a legalacsonyabb beállításon talán túl magas is), a bevilágítás elosztása nem túl egyenletes, ami főleg a kijelző felső részén zavaró, ahol feltűnően foltos. A relatív erős hardver ellenére az eszköz nem túl fürge, de ez az e-ink technológiából adódóan nem is mérvadó, mivel annak képfrissítési aránya nagyon alacsony. A lapozás sebességére nem lehet panasz, de 1-1 menü zavaróan lassan bukkan elő.

Onyx Boox i62HD, azaz Angel Glow

A vezérlés teljesen érintés alapú - a két oldalon elhelyezett lapozó gombokon kívül csak egy gomb található a kijelző alatt, mely hosszan nyomva a világítást kapcsolja ki/be, röviden nyomva pedig az előző képernyőre visz minket vissza. Az említett (hosszúkás, alacsony profilú) lapozó gombok elhelyezés nem a legjobb, mert a készülék fogása közben azok elérése nehézkes. Akinek ez nem felel meg, annak persze ott van az érintéssel, akár lapozás mozdulattal történő lapozás is, bár akad olyan felhasználó, akik nem szívesen nyúl hozzá a kijelzőhöz. A beépített 4 GB-os tárhelyet további 32 GB-al toldhatjuk meg, amennyiben behelyezünk egy microSD kártyát.

A gyárilag már rengeteg könyvet tartalmazó olvasó igen sok formátumot támogat: ePub, PDF (DRM-es is), mobi/prc - MobiPocket (DRM nélküli), CHM, PDB, TXT, RTF, HTML, DJVU, FB2, DOC, MobiPocket (DRM nélküli), (FB2, HTML, RTF és TXT, ZIP-be csomagolva is), DOCX, XLS, XLSX, PPT, PPTX. Ezeken felül JPG, GIF, TIFF, BMP és PNG képeket, MP3 és WAV hangfájlokat, valamint CBZ, CBR és CB7 képregény formátumokat is fel tud dolgozni. Az olvasóba több szoftver is integrálva van, melyekkel a könyveket meg lehet jeleníteni - ilyen a CoolReader, vagy a hagyományos PDF Reader is.

A Boox i62HD WiFi adapterrel is rendelkezik, vagyis internetezhetünk is vele, az akkumulátor 1600 mAh-es, ami a gyári adatok szerint 10000 lapozást tesz lehetővé - ezt értelemszerűen nem állt módunkban tesztelni, de még aktív használat mellett is több hetes rendelkezésre állást jelent ez. Az eszköz 10,9 mm-es vastagsága, illetve a vonalvezetése igen robusztussá teszi azt, de ez jót tesz a fogásának.

Verdikt:

Ha hozzá tudunk szokni, hogy a háttérvilágítás főleg a kijelző felső részén nem túl egyenletes, akkor nem lesz okunk panaszra a Boox használata közben. Jelenleg 57 900 forintért lehet megkapni, he pedig ez valakinek már túl sok lenne, akkor ott van ugyanez a modell háttérvilágítás és HD-felbontás nélkül nélkül 50 ezer forintért (ONYX BOOX i62 Espresso). Akinek tehát azonnal kell jó minőségű e-book olvasó WiFi-vel, szuper kijelzővel, és háttérvilágítással, annak ez egy megfontolandó ajánlat lehet.

Termékjellemzők:

 • Kijelző: 6" HD Angel Glow E-Ink PEARL érintőkijelző 1024×758 px
 • Árnyalat megjelenítés: 16 szürkeárnyalat (Pearl)
 • Processzor: 800 MHz Cortex A8 CPU
 • Memória: 4GB belső és 32 GB-ig bővíthető
 • WiFi: 802.11b/g/n (11/54/300 Mbit/s)

Amazon Kindle

Természetesen az Amazon legendás e-könyvolvasó termékvonala sem hagyható ki egy ilyen összeállításból. Ugyan a négytagú családból (Paperwhite 3G, Paperwhite, Kindle és Keyboard 3G) egyik sem érhető el minden itthoni számítástechnikai szaküzletben, az Amazon.com-ról elég egyszerűen és a hazai konkurensek áraihoz képest kissé olcsóbban vagy ugyanannyiért rendelhetőek. Kezelésük pofonegyszerű, gyorsak, a gombnyomásra mindig pontosan reagálnak (néhány korábban említett modellel ellentétben), az olvasási élmény pedig klasszisokkal jobb velük.

Akkumulátor-élettartamban nem ígérnek természetesen a többi típus fölé, de nincs is erre szükség, így is évente csak néhányszor kell majd a töltőre csatlakoztatnunk az olvasónkat átlagos használat esetén. Hátrányuk, hogy az Amazon saját formátumán kívül (AZW) a PDF, TXT, MOBI, PRC állományokat tudják kezelni, így az általánosan elterjedt egyéb formátumokról (EPUB) elsőként konvertálni kell, amihez egy célszoftvert kell használni.

Kindle Paperwhite: az etalon, amihez nehéz hozzájutni

A legolcsóbb, hat hüvelykes képernyővel rendelkező (reklámmentes) Kindle a tengerentúlon 89 dollárba (19300 Ft) kerül, ez a hivatalos webboltból Magyarországra rendelve sokkal inkább a harmincezer forintos határt fogja ostromolni. Mondhatjuk tehát, hogy a legolcsóbb, legegyszerűbb Kindle árban gyönyörűen felveszi a versenyt az itthon kapható eszközökkel. Az új Paperwhite modell a jobb minőségű és háttérvilágítással rendelkező képernyőjében (212ppi), a kétpontos multitouch vezérlésében ad többet az alap Kindle-nél, plusz WiFi-vel is rendelkezik. A Paperwhite 119 dolláros ára (26e Ft) a 40 ezer forintos határt súrolhatja az Amazon.com-ról való szállítással - ez ugyanannyit jelent, mint a tesztben korábban említett, szintén 6"-os, de billentyűzettel ellátott Koobe Be Free.

A hazai kínálat is igen gazdag

A hazai aukciós oldalakon, illetve egy egyszerű Google-keresés segítségével akár magyar internetes boltokban is fellelhetünk példányokat, de ezekkel óvatosan bánjunk, hiszen nem ritkán hatalmas árkülönbség van ezek és az Amazon árai közt. A csak most beinduló karácsonyi vásárlási időszak alatt már sajnos hazánkból nem lehet Kindle-t rendelni az Amazontól, így a fa alá csak akkor kerülhet, ha megpróbálkozunk a különböző hazai forrásokkal. Az mindenképpen jó hír, hogy a Kindle 5 több nagy műszaki áruházban feltűnt 35 ezer forint körüli áron, de az igazán újdonságot jelentő Paperwhite továbbra is csak nehézségek mellett vásárolható meg, megéri tehát januárig várni.

(A cikkünk elkészítéséhez szükséges tesztkészülékeket köszönjük a Koobe Magyarország Kft-nek, akikről a Koobe Junior, Onyx Boox i62HD, illetve Koobe Be Free készülékeket kaptuk. Ezekhez az e-book olvasókhoz a forgalmazó több mint 300 elektronikus könyvet ad előre telepítve, aminek a listáját ezen a linken lehet elolvasni.)