Termékeink e-Könyvek Letöltések Tesztek, cikkek, leírások Kapcsolat Szerviz Szabályzataink

Segítség a vásárláshoz.

Termék információk

- Információk az ePaper,
eINK megjelenítő technológiáról.

- Cikkek, tesztek, videók, vélemények.
- Videó riportok, média megjelenések.

KINEK AJÁNLJUK KÉSZÜLÉKEINKET ?

- Csak digitális formátumban van meg jópár könyve ?
- Kényelmetlen a számítógépen olvasni az elektronikus könyveit ?
- Fárasztja a szemét olvasás, internetezés közben a monitor fénye ?
- Hamar lemerül a Notebook,PDA vagy egyéb multimédiás megjelenítője?
- Készülékei nem támogatják a magyar ékezeteket, vagy sose nyújtotta azt az élményt, amit egy igazi könyv olvasásakor érez az ember?

Ha bármelyik kérdésre igent tudna felelni akkor megtalálta a megoldást:

  • Bárhová magával viheti mert a készülék nem sokkal nehezebb, mint egy mobiltelefon vagy PDA.
  • Készenléti ideje nem órában mérhető hanem több ezer lapozásban illetve hónapokban.
  • A nagyfelbontású kijelző képe akár egy könyvlapja, háttérvilágítástól és a vibrálástól mentes köszönhetően az E-tinta vagy E-papír néven ismert új technologiának.
  • Belső memóriájában vagy az SD kártyáján több ezer E-könyvet tárolhat, illetve kategóriákba rendezhet.

Wikitech.hu tesztelte a Koobe X7 Slim Plust

2013. 04. 15. 00:48

A Koobe neve nem ismeretlen, de főként az e-könyek iránt érdeklődők találkozhattak vele. A jól bejáratott márkanévre alapozottan jelentkeztek most egy 7 colos tablettel, amellyel nem adtak alább a hírnevüknél.

Működik a marketing, mert a Koobe nevet hallva felkaptam a fejemet. Aztán gondolkodni kezdtem, hogy volt-e már valaha a kezemben ilyen termék és rá kellett jöjjek, hogy csak hallomásból ismerem a márkanevet. Valahogy eddig elkerültük egymást. Azokból a dolgokból ismerem tehát, amiket a barátaim meséltek róla. Az így kialakult előítéletem jó, és ez valamit jelent, mert többnyire kütyübolond emberek vesznek körül. Szóval hallva azt, hogy lehet tesztelni ezt a 7 colos csodát, naná, hogy vállaltam. Örömmel. Végre találkozunk. Olvasni már olvastam róla, és ezt bárki megteheti a termék hivatalos weboldalán, ide kattintva. Így a főbb jellemzőit ismerve még inkább lelkesedtem érte. A lelkesedésem akkor sem hagyott alább, amikor kinyitottam a dobozt, mert tetszett, amit láttam.

A 7 colos faktor az, amit én személy szerint saját használatra még elfogadnék. Azért, mert ez az a méret, ami egy zsebben (Kabát belsőzseb vagy öltöny belső zseb) még elfér. Nem kell hozzá táska, és én ezt nagyra értékelem. Ami nagyobb, az nekem nem kell, mert ha táskát kell cipelnem, akkor abban már inkább egy notebook legyen benne, billentyűzettel, optikai meghajtóval, vindózhéttel. Ha viszont nem kell a táska, akkor azt a kellemetlenséget, amit el kell viselni egy tablet mássága miatt, az ember elviseli. A Koobe X7 Slim Plus esetében főleg, mert egy nagyon csinos tábláról van szó. Alumínium hátlap és fehér előlap fogad minket, első és sokadik ránézésre is igényes.

Már a doboz tartalma is biztató, mert kapunk hozzá egy USB OTG kábelt, amely segítségével külső USB-s eszközöket is rádughatunk. És itt kinyílik a világ, hiszen innentől a pendrive, az egér, a billentyűzet, és minden olyan USB-s cucc használható vele, amelynek nem kell külön áramforrás. És ez nagyban kiszélesíti az alkalmazási területet. Ahogyan a HDMI kimenet is, amelynek segítségével nagy képernyőkre is ráköthetjük. Sajnos a csatlakozója miniHDMI, amelyhez külön kábelt kell vásároljunk, jelenleg 2000 magyar forint környékén. De ha ez megvan, onnantól ez a tábla nem csak tábla, hanem médialejátszó és játékkonzol is.

Ha már a billentyűzetet említettem, a készülékhez kaptam a Koobe Magyarország Kft-től egy szintén Koobe tablet tokot és billentyűzetet, amelyről bővebben ide kattintva olvashatunk. Ez a billentyűzet a microUSB aljzatra csatlakozik és azonnal QWERTY billentyűzetünk van a tablethez. Akik angolul kommunikálnak, azok ezzel készen is vannak, használhatják is. Akik viszont magyarul szeretnének gépelni, azoknak még egy kis mókolás (ügyeskedés, bizergálás) szükséges. A Play áruházból letölthető az External Keyboard Helper Demo (külső billentyűzet segéd, demo módban ingyenes) szoftver, amelyet ki tudunk próbálni (a szóköz billentyű nem működik rajta) és ha tetszett, a fizetős változat (ide kattintva érhető el) a jelenlegi 569 forintos árát szintén nagyon megéri, mert az életben egyszer kell megvásárolni és onnantól minden külső billentyűzetet magyarrá tehetünk vele. Ha ez megvan, akkor már csak egy matricakészlet kell és az ékezetes betűket felragasztgatva a magyarul gépelés gyorsan és kényelmesen megy.

Szerethető ez a billentyűzet, ahogyan a jelenlegi 4990 forintos ára is, hiszen ez egyben egy atombiztos (és szép) tok is, amely megvédi a tabletet szinte minden fizikai behatástól. Hátul még kihajtható támasz is van rajta, így az élmény tényleg már egy laptophoz, netbookhoz hasonlít. Szépséghibája, hogy vele a tablet már akkora lesz, mint egy kisebb netbook, így a zsebre vágást elfelejthetjük. De azt is tegyük hozzá, hogy a tablet egy röpke mozdulattal mégis kivehető és zsebre tehető, így a szabadság mégis megvan ebben a megoldásban. Amit én másként csináltam volna benne az a csatlakozó, mert egy 90 fokos elfordítással nem kellene azon rettegni, hogy ha a tabletbe dugva hagyom, akkor esetleg a vezeték megtörik és így használhatatlanná válik az eszköz. Érdemes tehát kihúzni, amikor a tabletet eltesszük és ez egy kicsit kényelmetlen, de a gyors gépelés miatt megéri vele 4-5 másodpercet vesződni. Kellene nekem is, ha lenne Note2 méretben ilyen (vagy Bluetooth-os).

A dobozban még egy töltőt találunk, amely viszont sajnos nem az USB csatlakozón keresztül tölti az eszközt, hanem egy speciális csatlakozóval. Ezt nem szeretjük, mert így a töltőt cipelhetjük magunkkal, amihez megint csak táska kell. Kicsit körbeforgatva a gépet azt látjuk, hogy a hátlap és az oldallap egybeöntve került kialakításra és ezzel a recsegéses-ropogásos dolgok ki is vannak zárva. Az akkumulátor nem cserélhető, de tableteknél ez így is szokott lenni. Az akkumulátor egyébként 3000 mAh-ás, sajnos erős nyomkodás mellet egy napig nem képes kitartani, nálam a tesztelés közben (mivel nyomogattam rendesen) délre lemerült. A töltő magunkkal hordása tehát indokolt.

Ha tovább forgatjuk a gépet több furcsaságot is tapasztalunk. Mivel az előlapon nincs semmilyen márkajelzés vagy felirat, az ember talán egyedül az előlapi kamera helyzete alapján tudja betájolni, éppen hogyan is fogja a tabletet. Ez részben jó, részben nem. Dícséretet érdemel az, hogy mind a négy irányba forgatva ugyanúgy használható, így a balkezesek is ki vannak szolgálva. Ugyanez kicsit hátrány is, hiszen az ember elmerül a táblázásban és ha mondjuk hangerőt akar állítani, keresgélni kell a hangerő gombokat. Persze mindez biztosan megszokható hosszabb használat alatt. de nekem nagyon furcsa volt. A hátlapon található felirat alapján vegyük úgy, hogy a gép teteje az, ahol a hangerő és a bekapcsoló gombok találhatóak. Ez esetben jobb oldalon vannak a csatlakozók, USB, fülhallgató, miniHDMI és töltőcsatlakozó, valamint itt van a mikrofon is. Az ellentétes oldalon és alul nincs semmi, csak az egyébként tényleg gyönyörű alumínium ház, amelyben az is imádható, hogy kicsit recézett és ez amellett, hogy szép, még csúszásmentes is. Az előlapon van az egyetlen kamera, amely VGA felbontású és videotelefonáláson kívül semmi másra nem alkalmas.

Kapcsoljuk be és ámuljunk! Minek szól az ámulat? Nos, amikor az ember megnézi az árát és látja, hogy 34.990,-ért lehet megvásárolni, akkor azt várja, hogy ennyiért valami alap gépet kap, gyengécske vagy közepes procival és visszafogott teljesítménnyel. De NEM! Amikor elkezdjük nyomkodni, azonnal érezzük, hogy valami varázslat van a háttérben. Túl gyorsan reagál ugyanis. Naná, hogy az ember kíváncsi rá, mitől van ez így! Már az első tesztszoftverek futtatása után azt látjuk, hogy nincs kompromisszum és lever jó pár jelenleg kapható telefont és táblát, simán. Olyanokat is, amelyek nem 35 ezresért kelletik magukat, hanem ennek a duplájáért meg majdnem a háromszorosáért. Akkor hogy van ez?

A magyarázat a processzorban van, mert ez az Rockchip RK3066 a maga 1,6 GHz-ével és dupla magjával azért ütős ám. Megtaláljuk Alcatel, HP, Prestigio tabletekben és úgy viszi a Kooobe-ra feltelepített rendszert meg minden ütősebb szoftvert is, hogy meg sem kottyan neki. Nem véletlen hát, hogy az AnTuTu például 10330-as eredményt hoz ki a tabletre, amely az erős proci mellet az erős, Mali-400 MP négymagos GPU, azaz grafikus egység támogat meg. És ezzel nem értünk még a magyarázat végére, hiszen a zökkenőmentes futáshoz az is kell, hogy a futtatási memória (RAM) elég legyen és ez is így van tekintve azt, hogy a rendszer betöltődése mellett majdnem 500 MiB áll rendelkezésre egyebek futtatásához. A szoftverek telepítésére 1 GiB-et szánt a gyártó, ebből 500 MiB a miénk, erre telepíthetünk kedvünk szerint saját alkalmazásokat (150-200 darabot, az átlagos szoftverméretek figyelembe vételével). Belső tárhelyként 4 GiB a miénk (a specifikációban 8 szerepel, de ebből valójában 4 marad szabadon), ezen tárolhatjuk a fájljainkat de a külső foglalatba bele megy akár egy 32 GiB-os microSDHC kártya is, ami meg mindenre elég. Összegezve tehát NINCS kompromisszum, minden tökéletes. És ezért muzsikál olyan szépen a Koobe X7 Slim Plus.

Ha már muzsika, nézzük a multimédiát! Ez a szívem csücske, de vagyunk még ezzel így páran. Kezdjük a videóval, mert egy ekkora képernyő nagyon sok unalmas, várakozással eltöltött órától szabadíthat meg minket. És meg is teszi, mert a tesztgépen MINDEN videófájl a saját, gyárilag telepített lejátszóval is gyönyörűen, akadás nélkül fut. Legyen az MKV (1080p-s is), DivX, XviD, MP4, bármi. Konvertálás nélkül, gyönyörűen, akadás mentesen szaladnak, így a sorozatainkat csak rámásoljuk és máris élvezhetjük. Akár munka közben is, hiszen a saját lejátszónak van olyan funkciója, hogy a lejátszott videót le tudjuk tenni egy kis négyzetbe és akkor is fut, miközben internetezünk, levelezünk, akármit csinálunk. Ehhez is kell processzorkapacitás, itt megvan. A videólejátszó mindent tud, amire szükségünk lehet, így feliratozni, könyvjelzőzni, hangsávot kiválasztani sem gond vele. A kép kitehető tévére is, hiszen van HDMI kimenetünk. Összegezve tehát a videólejátszási képesség tökéletes.

Zene terén is elégedett vagyok, szépen szól a hangkimenet. Fülhallgató a dobozban nem volt, de épeszű ember úgysem nagyon használja még a híres márkák füleseit sem. Ehelyett én is a saját fülhallgatóimmal próbáltam ki, azokon igazán nem múlott a minőség. A Koobe-n sem, hiszen minden frekvencia szépen szól. Túl nagy hangerőn a beépített hangszórók torzítanak, de nem is kell maximumra csavarni, elég hangosak a hátlapon elhelyezett készségek 80%-on is. A készülékben beépített FM rádió nincs, de az ingyenesen, ezen a linken megtalálható Tune In-nel bármikor internetrádiózhatunk vele, ha net közelben vagyunk. Az mp3 zenelejátszásra számos jó szoftvert találunk, én magam a Poweramp-re esküszöm, ez is megéri a Pro változatért jelenleg lefizetendő egy magyar ezrest (909 HUF-ot) is. Mindezeket figyelembe véve a zenelejátszást kiválóra értékelem.

A játékok terén sem kell kompromisszumot kötni, a nagy gépigényű szoftverek is futnak. Én mostanság az Eufloriába estem bele nagyon, órákat tudok eltölteni a galaxys betelepítésével. Az Eufloria HD ráadásul le is van most árazva 600 forint környékére és bátran merem állítani, hogy ez a játék nyújtotta nekem eddig a legnagyobb élményt mobil eszközön. Aki a lövöldözős vagy az autóversenyzős cuccokat szereti, azoknak is jó hír, hogy meg sem döccennek, olyan szépen futnak az erős 3d grafikus támogatás miatt. Természetesen az összes slágerjáték is fut ezen a kijelzőn, így a mérges madarasoknak sem kell lemondani a disznók gyilkolászásáról. A játékok futtatását tökéletesnek találom tehát.

Az e-könyvek szerelmeseinek jó hír, hogy a Koobe ugyebár ebből az irányból közelítette meg a tablet szegmenst, így szinte magától értetődik, hogy ezt a készüléküket is erősen megtámogatták az e-book olvasás terén is. Telepítve kapunk egy Moon+ Readert, amely tökéletesen kezeli a magyar ékezeteket is. Kell is neki, mert jelenleg ehhez a Koobe tablethez 300 magyar nyelvű könyvet kapunk ajándékba, felmásolva a belső tárhelyre. Kis szépséghiba, hogy bárhogy is kerestem, nem lehet az e-könyveket, csak álló képtájolásban olvasni és a funkciók legtöbbje (például a betűméret állítás, pdf olvasás) is csak a Pro verzióban érhető el. És ha már álló kép, sajnos az figyelhető meg, hogy álló helyzetben a kép alig látszik. A betekintési szöggel lehet valami probléma, de egyértelműen felfedezhető a kijelző ez irányú hibája. Amíg az ember fektetve használja a tabot, addig ez fel sem tűnik, de állva már szinte használhatatlan a képernyő. Ez az e-könyvek olvasásánál, ahol a háttér fehér és a betűk feketék, nem nagyon jön ki, de internetböngészésnél vagy képek nézegetésénél annál inkább.

És ha már egy kicsit belemélyedtünk az e-könyvek világába, hadd szögezzem le, hogy véleményem szerint egy ilyen, világító (háttér világításos) képernyő alkalmatlan könyvolvasásra. Aki erre szeretné használni, az csalódni fog – és az összes háttérvilágítós csodában – mert egyrészt kinyírja az ember szemét, másrészt a folyamatos háttérvilágítás miatt nagyjából 2 óra alatt lemerül a tablet. Azt javaslom, hogy ha valaki főleg olvasni akar egy hasonló méretű eszközön, akkor válasszon inkább egy e-ink képernyős terméket. Ebből a Koobe-nak is van számos típus, ide kattintva csemegézhetünk is belőlük. A készülékre egyébként találunk számos e-könyv szoftvert, nem kell a gyárilag telepített Moon+ Readerrel szenvedni. Az e-könyvek beszerzése sem egy nagy was ist das manapság, tízezrével találhatunk ingyenes vagy nagyon olcsó könyveket az interneten. Az e-book funkciót én elégségesre értékelem, mert lehet vele olvasni könyveket, de nem fogunk.

Internetezni viszont tökéletesen alkalmas ez a masina. A saját böngészője teljes értékű, minden weboldalt tökéletesen megnyit. Támogatja a flast-t is, nincs kompromisszum. Sajnos belső 3G modem nem került a gépbe, de a legtöbb stick-es megoldást támogatja, ezek listája elérhető a forgalmazó weboldalán, vagy ide kattintva. Internetezni tehát wifin vagy rádugott stick-en keresztül tudunk, ez kicsit elvesz az élményből, viszont nem kell külön előfizetést fenntartani. Én a telefonomról adtam neki wifin internetet, az élmény felhőtlen volt. A wifije megbízható, soha még csak gyanú sem volt az akadozásra, vagy a szétkapcsolgatásra. A Koobe X7 Slim Plus internetes képességeit tökéletesre értékelem.

A navigációra vágyóknak nincs jó hírem, mert nincs a tabletben GPS. Így aztán autós navigációra nem használhatjuk. A helymeghatározó rendszer a wifit és a mobil tornyok helyzetét tudja felhasználni, így a helyfüggő alkalmazásokból azokat tudjuk élvezni, amelyeknek elég ez a párszáz méteres pontosság. A Google Koordináták például ilyen, de a helyhez kötött keresések is működnek. A GPS képességeket ennek ellenére gyengének értékelem és csalódás, hogy egy 2 dolláros alkatrész kimaradt és csak emiatt nem lehet a készülék egészét tökéletesre értékelni.

Mindent összevetve tehát nem csalódtam a Koobe-ban most sem, köszönöm a Koobe Magyarországnak a tesztkészüléket! Az X7 Slim Plus tabletjük egyike a legjobb 7 colos tábláknak, amikkel valaha találkoztam. Kiknek és minek ajánlanám? Azoknak, akiknek nem kell GPS, viszont bivalyerős processzort és grafikus támogatást szeretnének. Azoknak, akiknek a zsebre tehető tabletek bejönnek. Azoknak, akiknek ez a 34-35 ezer forint körüli ár megfelel és szeretnék élvezni egy nagyon alul árazott termék összes előnyét. Többet tud, mint amire az ára alapján következtetnénk és az ilyet nagyon szeretjük ám… Nekem is kellene.